Русия даде на ООН 90 дни за нормализиране на сделката за зърно


Русия даде на ООН 90 дни за нормализиране на сделката за зърно
Снимка: iStock

3558

Русия даде на ООН 90 дни да нормализира износа на руски селскостопански продукти, противопоставяйки се на реакцията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш срещу решението на Москва да се оттегли от сделката за зърно, предаде Анадолската агенция.

„Съгласно параграф 6 от меморандума, споразумението „ще бъде в сила за 3 години“ и ако една от страните Русия и ООН възнамеряват да прекрати прилагането му, тя трябва да уведоми 3 месеца предварително. Така секретариатът на ООН още има цели 90 дни, за да продължи работата си по нормализиране на износа на руски селскостопански продукти“, гласи изявление на руското външно министерство.

В изявлението се добавя, че 90-те дни са тези, цитирани от Гутериш в изявлението му, през които генералният секретар на ООН „планира да възстанови достъпа до системата SWIFT за „дъщерната“ или свързана структура на Руската земеделска банка“.

Москва категорично не дава други възможности освен повторното свързване на Руската земеделска банка към SWIFT.

„Всички тези мерки просто не се прилагат на практика и целят само да създадат усещане за усилия в ситуация, в която в крайна сметка влиянието на ООН върху Вашингтон и Брюксел, които контролират платежните системи, е не повече от режимът в Киев, който подкопа тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса“, твърди Кремъл.

Москва се оттегли от черноморската сделка за зърно на 17 юли, като заяви, че руската част от споразумението не е изпълнена.

Първоначалната сделка беше подписана миналия юли от Турция, ООН, Русия и Украйна, с цел възобновяване на износа на зърно от украинските пристанища, спрян с началото на войната през февруари 2022 г.

Изявлението продължава, че споразумението е било използвано от Украйна за удари по руски военни и цивилни цели, като се има предвид и експлозията на Керченския мост. „Секретариатът на ООН дори не намери думи на съболезнования за загиналите във връзка с това“, посочват руските власти.

Кремъл обвини Украйна, че стои зад атаката, докато Киев нито потвърди, нито отрече участие.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС мисли нови начини да превозва повече украинско зърно

След края на зърнената сделка: Какво обеща Русия за износа на зърно?

Русия сложи край на зърнената сделка

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички