Русия обещава безплатни доставки на зърно за нуждаещи се държави


Русия обещава безплатни доставки на зърно за нуждаещи се държави
Снимка: iStock

3131

Кремъл отново намеква смътно за противодействие за бъдещето на износа на зърно от Украйна, след като Москва излезе от сделката, позволяваща преминаването на товарни кораби от 3 украински пристанища, предаде АФП.

Русия обещава също безплатни доставки на зърно за нуждаещи се държави.

„Без подходящи гаранции за сигурност тук възникват определени рискове. Ако (бъдещо споразумение) бъде формализирано без Русия, тогава тези рискове трябва да бъдат взети под внимание“, заяви прессекретарият на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия също обвини Украйна, че използва черноморския зърнен коридор за „бойни цели“. „Зоната (на зърнената сделка) се използва от режима в Киев за бойни цели“, заяви Песков.

Прессекретарят на Кремъл добави и че Русия ще замени безплатно доставките на украинско зърно за нуждаещите се страни, съобщи ТАСС.

По думите му Москва е в контакт с африканските съюзници и предстои среща на върха в Русия, за да се обсъдят въпросите за износа и други.

Сделката за износ на зърно от Черно море, постигната миналата година между Москва и Киев с посредничеството на ООН, изтече и руският режим не иска да я поднови. „Последствията от това действие ще бъдат усетени от нуждаещите се по света, които разчитат на износа на зърно от Украйна“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, припомня БГНЕС.

Междувременно Русия съобщи на Турция, че разпуска координационния център в Истанбул и отменя гаранциите за сигурност на товарните кораби след излизането на Москва от зърнената сделка, предаде АФП.

„Изпълнението на споразуменията за зърно е прекратено“, заяви външното министерство, след като руският първи дипломат Сергей Лавров разговаря с турския си колега Хакан Фидан.

Излизането на Москва от сделката означава „разпускане на Съвместния координационен център в Истанбул“ и отмяна на „гаранциите за безопасно корабоплаване“, заедно с други условия, гласи изявлението на министерството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия сложи край на зърнената сделка

Задава се глад: На кои страни ще се отрази най-зле спирането на зърнената сделка?

Краят на зърнената сделка срина цената на пшеницата. Какви са реакциите?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички