Нидерландия смята да ограничи износа на полупроводникови технологии за Китай


Нидерландия смята да ограничи износа на полупроводникови технологии за Китай
Снимка: TSMC

2583

Нидерландското правителство обяви, че планира да наложи нови ограничения върху износа на полупроводникови технологии, за да защити националната сигурност, като се присъединява към усилията на САЩ за ограничаване на износа на чипове за Китай, предаде Reuters.

Това би било първата конкретна стъпка от Нидерландия, чиито фирми контролират ключови технологии за производство на микрочипове, към приемане на новите правила, настоявани от Вашингтон, за да спрат развитието на китайската полупроводникова индустрия и да забавят военния ѝ напредък.

През октомври САЩ наложиха експортни ограничения върху доставките на американско оборудване за производство на чипове за Китай, но за да ефективни ограниченията, трябва и други ключови доставчици на подобни технологии, като Нидерландия и Япония, да подкрепят американската забрана. Страните водят преговори по въпроса от месеци.

Нидерландският министър на външната търговия Лисе Шрейнемахер обяви решението в писмо до парламента, като заяви, че ограниченията ще бъдат въведени преди края на лятото. В писмото не се посочва името на Китай, нито се назовава ASML Holding, най-голямата технологична компания в Европа и основен доставчик на производителите на полупроводници, но и двете ще бъдат засегнати от износа. Засегната ще е технологията, включваща литографската система DUV, една от най-модерните машини, които ASML продава на производителите на компютърни чипове.

Китайското външно министерство обяви, че се противопоставя на нидерландските намерения за ограничаване на износа на полупроводникови технологии. Помолена за коментар на нидерландското решение, говорителят на външното министерство на Китай, Мао Нин, заяви, че Китай е депозирал жалба. Китай ще разследва недостига на чипове

„Ние сме твърдо против използването на административни средства от Нидерландия за намеса и ограничаване на нормалния икономически и търговски обмен между китайски и нидерландски компании“, посочи Мао.

„Най-големият китайски производител на чипове SMIC продължава да функционира в нормален режим на работа и не е получил известия за по-строги ограничения върху доставките на чипове от нидерландската компания ASML Holding“, обяви китайското списание „Кайджинг“, цитирано от ТАСС.

„В момента компанията продължава производството, както обикновено. Към момента не сме получили никакви известия“, заяви представител на ASML.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

САЩ са одобрили лицензии за продажби на авточипове на Huawei

Тайвански гигант подготвя първи завод за чипове в Европа

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички