Носталгията като начин за печалба: Как компаниите за играчки започнаха да продават отново на порасналите си клиенти


Носталгията като начин за печалба: Как компаниите за играчки започнаха да продават отново на порасналите си клиенти
Снимка: iStock

3024

Бях на почивка и се мотаех тихо в хотелската стая с приятелката си, когато от нищото тя изкрещя: „Zoo Pals се върнаха!“ Веднага се опитахме да купим няколко. Но за съжаление бяха разпродадени. Дни наред обновявахме страницата, за да видим дали са отново налични. Разбира се, все пак няколко седмици по-късно получих така желаните Zoo Pals.

Малко ми е неудобно да споделя, че Zoo Pals са хартиени чинии, които изобразяват ярки, очарователни лица на животни като прасета, костенурки, патици и китове. Всяка чиния има една основна част и две по-малки за ушите или краката на животното. През 2014 г. създателят на Zoo Pals, Hefty, ги прекрати, пише CNN.

Като дете Zoo Pals променяха нещата. Това означаваше, че броколите не трябваше, не дай си Боже, да докосват пилешките хапки, а освен това осигуряваха специална зона за потапяне на хапките в кетчуп. И имах стимул да си изям яденето, за да мога отново да видя лицето на съответното животно.

Като възрастен вече нямам такива нужди. Но 6,99 долара бяха никакви пари, за да се върна назад във времето.

Покупателната способност на "непорасналите деца"

Снимка: iStock

Възрастните все повече харчат пари за играчки от детството си и за артикули, вариращи от флип телефони през филмови фотоапарати до тамагочи, които предизвикват носталгия от края на ХХ век или началото на този век. Това търсене създаде съкровищница от продажби, по-специално за играчки и продукти, като Zoo Pals, първоначално насочени към деца.

Получателите на играчки на възраст 18 и повече години – известни също като "непораснали деца" – представляват около 17% от общите продажби на играчки в САЩ за 12-те месеца, приключващи през юни 2023 г., сочат данните на потребителската изследователска група Circana, споделени със CNN. Това е с 4 пр. п. повече от 2021 г. и цели 8 пр. п. повече от 2019 г.

Общо продажбите на играчки за възрастни са нараснали с 1,7 млрд. долара до 6,4 млрд. долара от юни 2021 г. до юни 2023 г., според данни на Circana.

Тенденцията възрастните да купуват играчки за себе си е сравнително нова, но копнежът по дните на детството не е. Защо възрастните напоследък са склонни да харчат толкова пари за играчки, за да преживеят миналото?

Пандемията накара повече хора да се върнат към миналите дни

Снимка: iStock

„Възрастните започнаха да купуват повече играчки за себе си след началото на пандемията. COVID повиши тревожността и накара хората да мислят повече за смъртта“, обяснява Кристин Бачо, лицензиран психолог, който преподава в Le Moyne College в Сиракуза, Ню Йорк.

И двата фактора са свързани с „по-голяма носталгия“, посочва Бачо, чието изследване се фокусира върху психологията на носталгията. Той създава Nostalgia Inventory, проучване, което се използва широко, за да се оцени какво кара някой да изпитва носталгия.

Според нейните изследвания и други изследвания, които е изучавала милениалите и членове на поколението Z в жизнени етапи, основни за чувството на носталгия. „Преходът от детството и юношеството към зряла възраст води до конфликт между желанието за израстване в независимост и това за безгрижна невинност и сигурност на детството“, обяснява тя.

По думите ѝ като цяло хората стават по-носталгични в трудни моменти и в заплашващи обстоятелства.

„По време на пандемията, докато хората търсеха начини да се забавляват у дома или в малки групи, се обърнаха към социалните медии за идеи. Това спомогна за повишаване на покупките на игри, пъзели, колекционерски предмети, карти за размяна, строителни комплекти и др.“, казва Джули Ленет, съветник в производството на играчки на Circana, пред CNN.

„Потребителите намериха съмишленици на играчки със сходно мислене и групи, формирани около определени категории и марки играчки. Това продължава и до днес“, споделя Ленет.

Лего: „Дзен зона“ за възрастни?

Снимка: iStock

През 2021 г. Lego пусна продуктова линия, предназначена за възрастни, която може да бъде намерена в секцията „Добре дошли, възрастни“ на сайта му. „В свят на разсеяност LEGO комплектите за възрастни предлагат фокусирана, практическа и съзнателна дейност. Творческо презареждане. Дзен зона. Място, където да намерите своя поток“, гласи публикация на сайта на Lego.

Линията кукли American Girl на Mattel Inc. също отбеляза наплив от покупки, направени от деца през последните няколко години, „и продължава да трупа популярност“, казва Джейми Сигилман, президент на American Girl, пред CNN.

Това започна да се развива през 2021 г., когато American Girl преиздаде 6 от оригиналните кукли, произведени от компанията, за да отпразнува своята 35-годишнина. „Куклите на цена от 150 долара започнаха да се разпродават в първия ден, в който бяха публикувани онлайн. Повече от половината от тях „жени са купували за себе си, а не за дете“, посочва Сигилман на база на последващо проучване, проведено от American Girl.

ОЩЕ: Колко пари са били нужни за да сте сред най-богатите в САЩ преди 40 години? А сега?

„Така че започнахме наистина да разчитаме на това малко повече“, казва тя. Това означава повторно пускане на повече кукли и облекла за кукли, с които възрастните са израснали и добавяне на алкохолни напитки и хранителни продукти, които се харесват на възрастните, към менютата в кафенетата.

„Всеки ден, когато влезете в нашето кафене, ще видите маси с млади възрастни без дете“, отбелязва Сигилман. Много от тях идват, за рождени дни и момински партита, често с куклите си, седнали на закопчаващи се столове до тях.

Наскоро American Girl пусна отново два тоалета за кукли, първоначално продавани през 1999 г.

Тиктокърите и инстаграмърите имаха възможността да ги видят предварително и да съобщят в платформите за това.

Социалните медии, особено TikTok, оказват влияние

Снимка: iStock

Тъй като American Girl създава индивидуални истории, включващи исторически епохи като колониалния период или Втората световна война, за да допълнят куклите, които продават, потребителите в социалните медии започнаха да публикуват неща като: „Имаме нужда от кукла American Girl, която отива в колеж през 2016 г.“

Акаунтът в TikTok, който публикува това видео, @inbloombyemily, получи близо 200 000 харесвания на нейното видео, където описва историята на куклата и подбрани тоалети и аксесоари, включващи бутилка водка Svedka с ягодова лимонада.

„American Girl не се възползва от възможността да направи повечето от куклите, заснети от мемовете. Това е искрена форма на ласкателство, но не искаме задължително да го създаваме сами. Ние още сме фокусирани върху нашия основен клиент, като това младо момиче и нейният болногледач дарител, казва Сигилман.

Забавяне на дискреционните разходи?

Снимка: iStock

„Що се отнася до тенденцията за „непорасналите деца“, налице са някои признаци, че тя може да се забави. Тъй като потребителите имат по-малко пари в заради макроикономическите условия, те харчат по-малко за дискреционни категории като играчки. Ако ситуацията се задържи такава, можем да очакваме отдръпване на разходите за играчки за възрастни“, обясни Ленет.

Но психологът Бачо отбелязва, че носталгията може да бъде здравословна в трудни времена.

„Носталгичните спомени напомнят на хората за по-добри времена и могат да ги насърчат да търсят решения и да вървят към по-оптимистично бъдеще. Установено е, че носталгията увеличава усещането за смисъл и цел в живота. Украпвайки социалната свързаност и чувство за принадлежност, носталгията противодейства на самотата“, посочва тя.

Въпреки че най-мрачните дни на пандемията са в по-голямата си част отминали, все още има „носталгичен копнеж за сигурността и стабилността преди пандемията“, отбелязва Бачо.

Източник: CNN 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китайският износ на играчки с мощен ръст, удари 5-годишен връх

5 играчки, които всички деца имаха през 90-те, а днес струват много

Кои са 10-те най-печеливши компании в света?

Изкуственият интелект добави 2,4 трлн. долара към пазарната стойност на технологичните гиганти

Кои са изпълнителните директори с най-висок и кои с най-нисък рейтинг в САЩ?

Бизнес, стартиран с помощта на изкуствен интелект и инвестиция от 185 долара, бе продаден за 150 000 долара: "Това буквално печата пари"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички