ООН: Световната финансова система е изправена пред реален риск от фрагментация


ООН: Световната финансова система е изправена пред реален риск от фрагментация
Снимка: Getty Images/Guliver

1766

Светът рискува „голямо фрактура” в своите икономически и финансови системи, посочва генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на среща на високо ниво между Асоциацията на страните от Югоизточна Азия ( АСЕАН), Китай, САЩ и други, провеждана в Индонезия.

В широкообхватна реч, която засегна геополитическото напрежение, многостранното финансиране на развитието и изменението на климата, Гутериш призова световните лидери да намерят мирни и приобщаващи решения на предизвикателствата, пред които е изправен светът, предава Reuters.

„Съществува реален риск от фрагментация – от голяма фрактура в световните икономически и финансови системи; с различни стратегии за технологии и изкуствен интелект и противоречиви рамки за сигурност“, казва той.

Той призова за механизъм за предоставяне на облекчения за затъналите в дългове развиващи се икономики, който да включва спиране на плащания, по-дълги срокове на кредитиране и по-ниски лихвени проценти.

Той също така изрази подкрепа за пренасочване на допълнителни 100 милиарда долара от специалните права на тираж на Международния валутен фонд чрез многостранни банки за развитие за увеличаване на ликвидността и подкрепа на нуждите на развиващите се икономики.

Богатите страни се съгласиха през 2021 г. да пренасочат неизползваните средства, които представляват международна резервна валута, към бедните страни.

На срещата на върха в Париж през юни тази година световните лидери подкрепиха стремежа многостранни банки за развитие като Световната банка да изложат на риск повече капитали, за да стимулират кредитирането.

Президентът на Световната банка Аджай Банга очерта „набор от инструменти“ на тази среща на върха, включително предлагане на пауза в изплащането на дълга, даване на гъвкавост на страните да пренасочват средства за реагиране при извънредни ситуации, предоставяне на нови видове застраховки за подпомагане на проекти за развитие и подпомагане на правителствата да изградят напреднали системи за спешни случаи.

Гутериш посочи също, че остава „дълбоко загрижен“ за „влошаващата се политическа, хуманитарна ситуация и ситуация с човешките права“ в Мианмар, нация, обсадена от война след военен преврат през 2021 година.

„Отново призовавам военните власти на Мианмар да се вслушат в стремежите на своя народ, да освободят всички политически затворници и да отворят вратата за връщане към демократично управление“, заяви той.

В изявление в сряда председателят на АСЕАН Индонезия заяви, че регионалните лидери са изразили "сериозна загриженост" относно липсата на съществен напредък по техния мирен план от пет точки за Мианмар.

Лидерите на АСЕАН ще проведат разговори с ООН по-късно в четвъртък.

Кристалина Георгиева: Светът рискува ново разделяне на съперничещи си блокове

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

Ново напрежение по оста Вашингтон - Пекин: Байдън подписа заповед, ограничаваща американските инвестиции в Китай

Разширяването на БРИКС изглежда като голяма победа за Китай. Но дали е така?

„Китай се промени”: Германия представи план за намаляване на зависимостта си от втората най-голяма икономика в света

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички