Парламентът вика Борисов за Плана за възстановяване


Парламентът вика Борисов за Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС

5250

Премиерът в оставка Бойко Борисов ще бъде изслушан от Народното събрание за Плана за възстановяване. Изслушването му е начело на дневния ред в утрешното заседание на парламента. Борисов е привикан след предложение на депутатите от "Изправи се! Мутри вън!", което беше прието от парламентарните групи на председателски съвет.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ не е стъпвал в Народното събрание от почти една година. За последно той прекрачи прага на парламента в края на април 2020 г. в разгара на пандемията от Covid-19, когато депутатите се събраха извънредно по искане на опозицията. 

Коалицията на Мая Манолова настоява Планът за възстановяване да бъде обсъден от парламента и своевременно внесен в европейските институции, както и за незабавно публикуване на самия документ. Това обяви самата Манолова при откриването на първата сесия на 45-то Народно събрание.

"Ще настояваме за обнародването на третия вариант за План за възстановяване и устойчивост, защото не е редно въпросът за предоставянето на над 20 милиарда лева да бъде тайна, да бъде забулено в мистерия, да отлежават папките в нечии чекмеджета", заяви Манолова пред журналисти в кулоарите. В крайна сметка, в България ще влязат близо 60 милиарда лева и начинът, по който те ще бъдат похарчени, трябва да е ясен за българския народ, категорична е тя.

"Ние, "Изправи се! Мутри вън!", сме гаранция за това, че парите ще стигнат до всяко българско домакинство и до всяка българска фирма, че пропуснатите отрасли туризъм и транспорт ще бъдат включени, че вместо пари за стиропор и раздуване на администрация, ще има пари за иновации, които да стигнат до фирмите, които да дадат възможност за тяхното технологично преоборудване, за иновации, цифровизация и за икономика с висока добавена стойност", заяви Манолова, която е и председател на парламентарната група на коалицията.

Колежката ѝ Мария Капон, депутат от ИСМВ, нарече саботаж това, което правят с Плана за възстановяване Томислав Дончев и правителството на ГЕРБ. Според нея последните корекции на документа са малко.

"Ние искаме да видим точно кои са исканите корекции. И МОСВ, и МРРБ, и земеделието са подали как тези корекции да бъдат отстранени, но това, което те произвеждат в момента, се нарича саботаж - така че българската държава и всички български граждани да нямат достъп в най-къс период до тези средства", заяви Капон.

"Ние искаме публичност и на корекциите на ЕК с писмата и съответно - на текстовете, които са направени", подчерта тя.

Според Мая Манолова, със сигурност българските народни представители искат да чуят какъв е планът на правителството за оползотворяване на десетки милиарди левове, освен това те трябва да чуят, че ще носят отговорност, ако допуснат тези жизнено важни за българските граждани и за българската икономика пари да не бъдат получени в пълен обем или да бъдат отложени във времето.

Сега българската икономика, малките фирми, предприятията, самоосигуряващите се лица, домакинствата, хората на наемния труд имат нужда от тези пари и те трябва да дойдат в България, подчерта тя, недопускайки, предложението им за изслушване по темата за Плана да бъде отхвърлено.

"Може би Томислав Дончев си въобразява, че наказва новоизбраните формации в българския парламент или евентуално бъдещо ново правителство. Не. Той провежда наказателна акция срещу българския народ като саботира Плана за възстановяване и устойчивост и ние няма да го позволим", заяви още Манолова. Българският парламент е най-високата институция, решението на българския парламент е задължително за правителството, независимо дали е в оставка, отбеляза тя.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички