Подновяването на водопреносната мрежа в България ще струва 1 млрд. лева на година


Подновяването на водопреносната мрежа в България ще струва 1 млрд. лева на година
Снимка: iStock

2584

1 милиард лева годишно трябва да харчи България за подновяване на водопроводната мрежа в страната. Това каза регионалният министър Андрей Цеков по време на парламентарния контрол вчера в отговор на въпрос на Джейхан Ибрямов относно състояние на водния сектор в България и проблемите, свързани с водоснабдяването и канализацията, предава БТА.

По данни на Андрей Цеков в страната ни има изградена почти на 100 процента водопроводна мрежа, но загубите по нея възлизат на 55,5 процента от подадената вода.

"Сериозният въпрос за ВиК операторите касае задълбочен подход към проблемите, които те срещат", настоя регионалният министър. По негови думи 94,7 процента от жителите на България имат водоснабдяване, общата водопроводна мрежа е почти 77 000 километра и 25 процента от населението на България е със септични ями в 21 век.

"Причините за водозагубите са изключително остарялата водопроводна мрежа, която е изградена в периода от 1960 г. до 1971 г. През 2021 г. Министерски съвет е гласувал план за обновяване и модернизация на канализацията, като бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) възлиза на до 3 милиарда лева годишно, а инвестициите във ВиК сектора едва доближават годишно 200 милиона лева", каза министър Цеков.

Той уточни, че ВиК операторите показват лоша ефективност на разходите и невъзможност за самостоятелно справяне с проблема за загубата на питейна вода по остарелите водни мрежи в различните региони на страната.

"Смятам, че се налага сериозна дискусия между всички парламентарни сили и вземането на кардинални решения, включително и подсигуряването дори на публично-частни инвестиции, за да се вземе решение и да се подсигури начин годишно да се заделя поне 1 милиард лева за ВиК канализацията и мрежа. В противен случай ние сме обречени само да кърпим и да губим вода", категоричен бе Цеков.

По-високи глоби за потребители, които лъжат за консумацията си на вода

Кои са съществените стъпки при извършване на услугата смяна на водомер?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички