Последни сме по стандарт на живот в ЕС, Румъния дърпа напред


Последни сме по стандарт на живот в ЕС, Румъния дърпа напред
Снимка: iStock

4069

България е последна в Европейския съюз по стандарт на живот когато говорим за покупателна способност и реално потребление. Това става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат за фактическото индивидуално потребление на глава от населението, изразени чрез стандарта на покупателната способност, който показва покупателната сила във всяка страна.

Според данните на Евростат за 2022 година, фактическото индивидуално потребление на глава от населението в България, изразено чрез стандарта на покупателната способност, възлиза на едва 67% от средното за ЕС. Това е най-ниската стойност, измерена сред всички страни от ЕС.

Казано с други думи, покупателната способност на българите се материализира под формата на най-ниското реално потребление в ЕС. Редом до България се нареждат още Унгария (72% от средното за ЕС), Словакия (73%), Хърватия (75%) и Гърция (78%).

Най-висока стойност на фактическото индивидуално потребление се отчита в Люксембург (138% от средното за ЕС или 38% над средното ниво), Германия (119% от средното за ЕС), Австрия (118% от средното за ЕС), Нидерландия (116%), Белгия (115%), Дания (111%), Финландия (109%), Франция (109%) и Швеция (108%).

Потреблението на хранителни стоки в ЕС продължава да намалява

Фактическото индивидуално потребление на глава от населението се състои от стоки и услуги, действително потребени от домакинствата, независимо дали са закупени и платени директно от домакинствата, или от правителството, или от нестопански организации. Този индикатор се счита за измерител, отразяващ материалното благосъстояние на домакинствата в отделните държави и представлява приблизителен индикатор за реалния стандарт на живот в дадена страна.

Стандартът на покупателната способност е теоритична единица, с която може да се купи същото количество стоки или услуги във всяка страна, като измерителят е пречупен чрез паритета на покупателната способност, който приравнява валутните разлики между националните валути, използвани в отделните страни.

Сред страните под средното ниво за ЕС на индивидуалното фактическо потребление на глава от населението, изразено чрез стандарт на покупателната способност, попадат Италия (99% от средното), Кипър (98%), Литва (95%), Румъния (88%), Полша (86%) Португалия (85%), Испания (85%), Малта (85%) и Чехия (83%).

Какво е почасовото заплащане в страните от Европейския съюз?

Така, според данните на Евростат, домакинствата в Румъния имат по-високо реално потребление от тези в Испания или Португалия. През предходната 2021 година фактическото индивидуално потребление в Румъния е било 85% от средното за ЕС, като е нараснало с 3 процентни пункта за година, докато у нас нивото е достигало 65% от средното, нараствайки с 2 процентни пункта.

Данните на Евростат включват и редица страни, които не са членки на ЕС. Така например, фактическото индивидуално потребление на глава от населението, измерено чрез стандарта на покупателната способност в Сърбия възлиза на 53% от средното за ЕС. В Република Северна Македония нивото е 51% от средното за ЕС, докато в Турция равнището достига 80% от средното за ЕС.

Ето с колко намаля покупателната способност на българите, измерена в хранителни стоки

Фактическото индивидуално потребление в Норвегия възлиза на 126% от средното за ЕС, докато в Швейцария нивото е 117% от средното. Най-ниското ниво е измерено в Албания и Босна и Херцеговина – съответно 40% и 42% от средното за ЕС.

България последна по БВП на глава от населението

България се нарежда на последно място по брутен вътрешен продукт на глава от населението в ЕС, сочат данните на Евростат за 2022 година. БВП на глава от населението у нас възлиза на 59% от средното за ЕС или 41% под средното равнище. Редом до страната ни са още Словакия и Гърция (68% от средното за ЕС или 32% под средното равнище и при двете страни).

74% от наетите у нас работят в сфери със заплати под средната за страната

Челната тройка е заета от Люксембург (161% над средното за ЕС или 261% от средното), Ирландия (133% над средното) и Дания (37% над средното).

Реалните доходи у нас нараснаха минимално през последните 2 години

Риск от бедност в ЕС: С Румъния водим хорото

Стандартът на живот в третата най-голяма икономика в света продължава да пада

Какво означава фактът, че БВП на човек е 59% от европейския?

Българите последни в ЕС по благосъстояние

Българите отново са най-бедните в Европейския съюз

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички