Продажбите на дребно на Острова през декември паднаха до най-ниското си ниво от януари 2021 г.


Продажбите на дребно на Острова през декември паднаха до най-ниското си ниво от януари 2021 г.
Снимка: iStock

1697

Продажбите на дребно във Великобритания са спаднали с 3,2% през декември през декември 2023 г. до най-ниското си равнище от януари 2021.

Официалните данни отчетоха рязък спад в търсенето на стоки, но продажбите на храни също намаляха в навечерието на Коледа, предава BBC.

Службата за национална статистика (ONS) отбелязва, че вероятно хората са пазарували по-рано през ноември, възползвайки се от намаленията в Черния петък. Според ONS количеството нехранителни продукти, купени от британцитте през декември, е намаляло с 3,9%, спрямо увеличението от 2,7% през ноември.

Магазините за хранителни стоки във Великобритания отчитат намаление на продажбите си с 3,1% през миналия месец. През ноември продажбите на храни са нараснали с 1,1%.

Според Хедър Бовил, зам.-директор по проучванията и икономическите показатели в ONS декемврийският спад на продажбите на дребно е „най-големият общ месечен спад от януари 2021 г., когато повторното въвеждане на ограничения заради пандемията удари силно продажбите“.

Снимка: iStock

По думите ѝ отстъпките през ноември са насърчили хората да пазаруват по-рано за Коледа, като има данни има от универсални магазини, магазини за дрехи и стоки за бита, че потребителите харчат по-малко за подаръци.

Докато спадът беше най-значителен от януари 2021 г. при налагането на допълнителни COVID ограничения, действителният обем стоки, които хората са купили през декември, беше най-нисък от май 2020 г., когато беше в първия локдаун.

Един търговец на дребно, който се противопостави на тази тенденцията, беше специализираният магазин за вино Majestic, който се радваше на рекордни продажби в навечерието на Коледа с ръст от 8% - подпомогнат благодарение на възстановяването на търговията му с хотелиерския сектор.

Въпреки това, председателят и главен изпълнителен директор Джон Коли заяви за BBC Radio 4, че като цяло потребителите още се вълнуват от високите цени на храните, наблюдавани през последните 12 месеца. „Мисля, че още имаме последици от инфлацията... и че потребителите още усещат щипката и не мисля, че това е приключило дори сега“, казва той.

 

Снимка: iStock

По-слабите от очакваното продажби на дребно също повишават риска Великобритания да завърши 2023 г. в „най-леката от леките рецесии“, според Алекс Кер, помощник-икономист в Capital Economics.

Икономиката на Великобритания се сви с 0,1% между юли и септември и отново през октомври, но се възстанови през ноември.

Според Кер дори като се вземе предвид ефектът от намаленията през Черния петък върху пазаруването, спадът през декември е „далеч по-голям“ от очакваното. „Това може да се дължи отчасти на факта, че потребителите правят коледните си покупки през ноември. Но се дължи и на факта, че съпротивлението от кризата с разходите за живот и рязкото покачване на лихвените проценти още тежат върху доходите и потребителските разходи“.

Инфлацията спадна рязко след върховете, достигнати през октомври 2022 г. Най-новите данни за инфлацията обаче показаха, че темпът е нараснал до 4% през декември противно на очакванията, че ще продължи да пада.

Икономисти и финансови пазари прогнозираха, че Bank of England ще намали лихвените проценти тази година, вероятно през пролетта. Последните данни за инфлацията обаче показват, че намаление може да няма до юни. В момента лихвите са 5,25%.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След 10 месеца спад: Инфлацията във Великобритания отново нарасна през декември

Инфлацията във Великобритания спадна до най-ниското си ниво от 2 години

Инфлацията във Великобритания през септември остава без промяна

Английската централна банка остави лихвите непроменени за първи път от края на 2021 г.

Заплатите на Острова растат с невиждани темпове

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички