След 10 месеца спад: Инфлацията във Великобритания отново нарасна през декември


След 10 месеца спад: Инфлацията във Великобритания отново нарасна през декември
Снимка: iStock

1193

Инфлацията във Великобритания е нараснала неочаквано през декември в резултат на рязкото увеличение на цените на тютюневите изделия и алкохола. Това се посочва в официалните данни, публикувани днес и цитирани от Асошиейтед прес, предава БТА.

Според икономисти е малко вероятно това да породи опасения в Bank of England, която неотдавна сложи край на 2-годишното увеличение на лихвите.

Националната статистическа служба обяви, че инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, е била 4% през декември, което е растеж от 3,9% предходния месец и е първото увеличение от 10 месеца.

Повечето икономисти очакваха процентът да падне до 3,8%.

Въпреки растежа инфлацията е останала на много по-ниско ниво в края на 2023 г., отколкото в началото на миналата година, когато е била над 10%.

Малко вероятно е този растеж да породи много опасения сред вземащите решения за лихвите в Bank of England, тъй като инфлацията е под очакваното ниво.

Снимка: iStock

След като Bank of England остави без промяна основната си лихва на 15-годишен максимум от 5,25%, нараснаха спекулациите, че може скоро да започне да намалява лихвите по заемите заради резкия спад на инфлацията.

Bank of England успя да свали инфлацията от 40-годишния максимум от над 11%, но още трябва да извърви дълъг път, за да постигне целта си от 2%. С оглед на спада на цените на хранителните стоки и енергията, има надежди, че целта може да бъде постигната тази година и да започне да понижава лихвите.

Целта на по-високите лихви беше да се овладее инфлацията, първоначално породена от проблемите с веригите по доставките по време на пандемията, а след това и от войната в Украйна, която доведе до скок на цените на хранителните стоки и енергията.

И докато повишаването на лихвите е помогнало в борбата с инфлацията, то свиването на потребителските разходи основно чрез по-високите ставки по ипотечните кредити, е оказало тежест върху британската икономика, която е нараснала незначително.

Каквото и да се случи с лихвите през идните месеци, е много вероятно относително високите лихви по ипотечните кредити и слабия икономически растеж да са основна тема на предстоящите общи избори, които ще се проведат тази година. Тези въпроси са повод за опасения за управляващата Консервативна партия, която според социологичните проучвания, изостава сериозно от основния си конкурент – Лейбъристката партия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията във Великобритания спадна до най-ниското си ниво от 2 години

Инфлацията във Великобритания през септември остава без промяна

Неочаквано: Инфлацията на Острова спадна до 18-месечно дъно през август

Английската централна банка остави лихвите непроменени за първи път от края на 2021 г.

Заплатите на Острова растат с невиждани темпове

За втори път: Bank of England отново остави без промяна основната си лихва

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички