Производствените цени в България отбелязват значителен спад през януари


Производствените цени в България отбелязват значителен спад през януари
Снимка: iStock

915

Общият индекс на цените на производител се понижава с 1,8% през януари 2024 г. спрямо декември, след като за началото на годината Националният статистически институт (НСИ) отичта по-осезаемо намаление при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 6,5%, както и в добивната промишленост – с 2,6%, и в преработващата промишленост – с 0,2%.

На годишна база общият показател е с 14,2% под нивото на януари 2023 година. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 39,3%.

Месечни изменения

През миналия месец НСИ регистрира по-ниски цени в преработващата промишленост при: производството на основни метали – с 2,7%, при производството, некласифицирано другаде – с 2,3%. Спад на месечна база има при производството на лекарствени вещества и продукти, както и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с по 2,2%.

Статистиката отбелязва нарастване на цените при производството на изделия от каучук и пластмаси, както и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с по 1,3%.

Годишна промяна

НСИ отчита спад на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, който на годишна база е – 39,3%, в добивната промишленост той е със 7,1%, а в преработващата промишленост – с 1,1%.

По данни на статистиката съществен спад на цените в преработващата промишленост е регистриран при производството на химични продукти – с 13,8%, при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 9,8%, производството на основни метали – с 9,3%.

Сериозен ръст на цените има при: производството на тютюневи изделия – с 40%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 20,1%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с 9,7%.

 

Графика: НСИ

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

За един месец индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 1,8%. Спад през януари спрямо декември има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5,7%, и в добивната промишленост – с 1,9%, докато в преработващата промишленост се наблюдава повишение – с 0,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост има при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 2,2%, производството на електрически съоръжения – с 2,1%, производството на облекло – с 1,3%.

Цените са тръгнали надолу при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 1,8%, а също и при производството на лекарствени вещества и продукти – с 1,2%.

Спрямо година по-рано индексът на цените на производител на вътрешния пазар също отчита намаление със 17,8%. Спад на цените е има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 36,8%, в добивната промишленост – с 8,2%, и в преработващата промишленост – с 0,8%.

Спрямо януари 2023 г. понижение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти – с 20,9%, при производството на основни метали – със 7,1%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 6%. Значителен ръст на цените НСИ е отчита при: производството на тютюневи изделия – с 56%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 11,7%, и при обработката на кожи; производство на обувки и изделия от обработени кожи без косъм – с 9,2%.

Графика: НСИ

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар за месец намалява – с 1,6%, а спрямо януари 2023 г. намалението е със 7,1%.

Източник: НСИ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България е с най-голям спад при цените на производител на годишна база в ЕС

Производствените цени в ЕС продължават да намаляват, България втора по най-голям спад

България в топ 5 по най-голям спад на индустриалното производство в ЕС

Българското производство продължава да се свива

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички