Пшеницата и соята с 9-годишни ценови върхове, след като Русия нахлу в Украйна


Пшеницата и соята с 9-годишни ценови върхове, след като Русия нахлу в Украйна
Снимка: БГНЕС

5035

Фючърсите за пшеница и царевица в САЩ удариха дневните си ценови лимити по време на търговията в четвъртък, докато тези на соята достигна най-високото ниво от 2012 г., след като руските сили започнаха военна инвазия в Украйна, което изостри страховете за световните доставки на важни суровини и селскостопански стоки. Война в Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените

Пшеницата поскъпва за трети пореден ден, достигайки най-високи ценови нива от повече от девет години насам, докато фючърсите на царевицата достигнаха нови 8-месечни върхове, предаде БНР.

"Повишеното напрежение между Русия и Украйна и значителната несигурност по отношение на руските доставки през следващите месеци накараха търговците да задържат зърното си у дома, вместо да го изпращат в чужбина", посочиха за Ройтерс анализатори на банката ING.

Тъй като Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се притесняват, че въоръжен конфликт между тях може да повлияе на движението на реколтата и да предизвика масова битка от страна на вносителите за заместване на доставките от Черноморския регион.

"Напрежението между Русия и Украйна изостри рисковете за доставките на световния пазар“, казаха стратезите на ING, цитирайки износа на пшеница от Европейския съюз.

На Чикагската стокова борса майските договори за пшеницата поскъпват с близо 6% до най-високото ниво от юли 2012 г.

Фючърсите на царевицата пък нарастват с близо 5%, като достигнаха дневния си ценови лимит, което доведе до временно прекратяване на търговията.

Фючърсите с доставка през май на соята поскъпнаха с близо 2%, нараствайки за шеста поредна сесия на търговия, достигайки най-висока цена от септември 2012 г. Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата

В Китай фючърсите на соево брашно се повишиха до рекордно ценово ниво, дори след като правителството обяви, че планира да предостави соя от държавните резерви на фона на притесненията за ограничените доставки на пазара.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички