Разкажете ми за себе си: Най-добрият начин да отговорите на този въпрос според директор, провел над 30 000 интервюта


Разкажете ми за себе си: Най-добрият начин да отговорите на този въпрос според директор, провел над 30 000 интервюта
Снимка: iStock/Guliver

1913

Разкажете ми за себе си. Това е един от най-често срещаните и особени въпроси по време на интервю за работа. Всъщност "разкажете ми за себе си" е нещо повече от средство за разчупване на леда. Интервюиращите използват този въпрос, за да оценят увереността ви и да се ориентират в целите и приоритетите ви.

"Когато се явявате на интервю за работа, вие рекламирате себе си", казва Уилям Вандерблумен, главен изпълнителен директор на фирмата за търсене на ръководни кадри Vanderbloemen Search Group. Според него, най-добрият вид маркетинг е този, който казва истината по кратък и завладяващ начин.

Вандерблумен е интервюирал над 30 000 кандидати за работа и е написал няколко книги за това как се гради успешна кариера. 

Тъй като въпросът "Разкажете ми за себе си" обикновено се задава в началото на интервюто за работа, това е чудесна възможност да направите силно първо впечатление на интервюиращия, казва Вандерблумен. 

Отговорът ви на този въпрос трябва да бъде под формата на кратко и убедително описание (elevator pitch), в коeто да изтъкнете една от силните си страни, подходящ минал опит и защо се интересувате от тази работа.

"Когато моля кандидатите да ми разкажат за себе си, търся самосъзнание", казва Вандерблумен. "Отличаващите се кандидати са тези, които ми показват кои са силните им страни и от какъв вид работа обикновено черпят енергия."

Топ 10 на най-търсените професионални умения в момента 

Понякога първото впечатление, което правите по време на интервю за работа, може да е решаващо дали ще бъдете нает на желаната позиция;

Снимка: iStock

Важно е да съобразите отговора си с конкретната работа, за която се явявате на интервю, като се съсредоточите върху уменията и опита, които са най-подходящи. 

Например, ако провеждате интервю за работа като софтуерен разработчик в разрастващ се технологичен стартъп, можете да кажете:

"На този етап от кариерата си разбрах, че наистина ми харесва да работя в бърза и гъвкава среда. Не мога да понасям да седя и да правя едно и също нещо всеки ден, дори и извън работата, винаги съм нетърпелив да се захвана с нови хобита. Едно от нещата, които ми харесват във вашата компания, е, че в момента сте във фаза на растеж. Развлнуван съм да допринеса за този растеж, да се адаптирам в процес на работа и да подкрепям работата на другите екипи, както мога." 

Друг пример е ако кандидатствате за работа като мениджър човешки ресурси, можете да обясните защо обичате да общувате с хората и да предложите пример за момент, в който сте направили това на работа или под формата на доброволна дейност, извън работното място, предлага Вандерлбумен.

В крайна сметка той добавя: "Ако можете да покажете на интервюиращия защо сте устроени по определен начин и как това съответства на очакванията на длъжността, ще го очаровате."

Източник: CNBC

Недостиг на кадри: Кои са най-дефицитните професии у нас?

Делът на хората, които нито работят, нито учат в България е под средния за ЕС

Какви служители се търсят в София и как вървят заплатите?

Само 50% от бизнес лидерите се чувстват добре обучени да ръководят хора

7 въпроса, които самите вие да зададете на интервю за работа

10 неща, които ви се иска да кажете на интервю за работа, но не бива

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички