Топ 10 на най-търсените професионални умения в момента


Топ 10 на най-търсените професионални умения в момента
Снимка: iStock

10193

Работните места и професиите понастоящем претърпяват сериозни промени, като милиони длъжности могат да бъдат премахнати или създадени през следващите години, според международната неправителствена организация Световен икономически форум.

Това се дължи на широк кръг причини - от технологичния напредък до изменението на климата. Но едно нещо е сигурно: много хора ще трябва да се адаптират. Ето защо е изключително важно да разполагате с нужните уменията, за да се справите с тази промяна, а може би и с новите изисквания за работа.

Какво е почасовото заплащане в страните от Европейския съюз?

В последния си доклад "Бъдещето на работните места", Световният икономически форум посочва кои умения са ключови в момента и кои ще станат жизненоважни през следващите години. Докладът се основава на проучване сред 803 компании в 27 индустриални клъстера в 45 различни икономики.

Уменията за аналитично и творческо мислене заемат първите места в класацията на компаниите, които очакват от работниците си в момента. Първата петица се допълва от уменията за самооценка, сред които устойчивост, гъвкавост, мотивация, любознателност и желание за развитие през целия живот. Това е "доказателство за това колко е важно работниците да имат способността да се адаптират към променящия се свят", се казва в доклада.

Една професия е в безопасност от изкуствения интелект... засега

Само едно умение, свързано с технологиите, технологичната грамотност, попада в топ 10, като се подрежда на шесто място. Способността за разбиране и работа с изкуствен интелект и големи обеми от данни е на 15-то място. Най-новата класация отразява някои промени в сравнение с последното издание на това проучване, публикувано през 2020 година. 

"Сравненията с предишни проучвания показват, че творческото мислене увеличава тежестта си спрямо аналитичното мислене, тъй като задачите на работното място стават все по-автоматизирани", се казва в доклада. "През 2018 г. и 2020 г. броят на анкетираните компании, които смятат, че аналитичното мислене е основно умение, надвишава броя на тези, които смятат, че творческото мислене е основно умение, съответно с 35% и 38%. Сега тази разлика е намаляла до 21% и може да продължи да спада."

Нововъзникващи умения

Според Световния икономически форум се очакват по-нататъшни промени в това кои умения се очаква да бъдат най-търсени. "Работодателите смятат, че 44% от уменията на работниците ще бъдат заменени през следващите пет години", се казва в доклада. Творческото мислене е умението, чието значение се очаква да нарасне най-много, следвано от аналитичното мислене и технологичната грамотност.

България в топ 10 по най-ниска безработица в ЕС

Последното е особено важно, тъй като технологичното развитие ще бъде ключов фактор за появата на нови работни места и за премахването на съществуващи, което също се разглежда в доклада на Световния икономически форум. Знанията за изкуствения интелект и големите бази от данни са на седмо място, тъй като напоследък секторът бележи бум, което поражда опасения за това колко разрушителен ще бъде изкуственият интелект за работните места. 

Най-търсените професионални умения могат да се променят в бъдещето;

Снимка: iStock

По-основните умения, като любознателност и желание за развитие, както и устойчивост, гъвкавост и сръчност, също ще стават все по-важни за работниците, като се нареждат съответно на четвърто и пето място.

Къде в ЕС най-много отсъстват от работа?

От другата страна на скалата, физическите умения са сред тези, които биха могли да бъдат по-малко важни в бъдеще. "Въпреки че според източниците нито едно умение не намалява, значителни малцинства от компаниите смятат, че четенето, писането и математиката, познанието за случващото се по света, сетивните способности и сръчността, издръжливост и прецизност са с намаляващо значение за техните работници", се казва в доклада.  

Топ 10 на най-важните умения

Това са 10-те най-важни умения за работниците през тази година, според доклада "Бъдещето на работните места" на Световния икономически форум.

  • Аналитично мислене
  • Творческо мислене
  • Устойчивост, гъвкавост и сръчност
  • Мотивация и самосъзнание
  • Любопитство и желание за развитие
  • Технологична грамотност
  • Постоянство и внимание към детайлите
  • Емпатия и активно слушане
  • Лидерство и социално влияние
  • Контрол над качеството

Източник: CNBC

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички