РИОСВ ще предяви иск за щети към корабособственика на "Вера Су"


РИОСВ ще предяви иск за щети към корабособственика на "Вера Су"
Снимка: БГНЕС

2717

РИОСВ ще предяви претенция за щети спрямо корабособственика на "Вера Су". Това съобщи вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов пред депутатите от комисията по околна среда. Европейската комисия може да съди България заради замърсяването с изкуствени торове

Корабособственик и държавата трябва, вероятно чрез съда, да установят на кой етап чия е била отговорността, отбеляза Сандов и припомни ситуацията с ареста на кораба и намесата на Морска администрация.

Към този момент корабът е край Варна, а товарът му от торове е в цистерни на Министерство на транспорта, информира депутатите Сандов.

Той съобщи, че би следвало отговорният за товара да потърси становище от МОСВ за това дали този товар представлява отпадък или продукт. "Ако бъде установено, че е отпадък, трябва да издадем предписание, за да не предизвика негативно въздействие на околната среда", обясни министърът и съобщи, че досега не е отправено искане за установяване на статута на този товар, а става въпрос няколко цистерни.

"Трябва да се поиска от нас да установим дали е отпадък или продукт и ако е продукт, те ще намерят начин как да го пласират, а ако е отпадък, ще издадем предписание как да бъде унищожен", подчерта Сандов.

За искането за търсене на щети и компенсация за държавата, по Закона за причинени еко щети, той информира, че ще бъде отправено спрямо установените замърсявания към отговорния към онзи етап. Тревога заради петролен разлив в Черно море

Сандов съобщи още, че се прави мониторинг в сегашния период заради влиянието от аварията с кораба на екосистемите. "Цялата щета ще бъде установена чрез мониторинга който сега се извършва. Чак когато установим въздействието на екосистемите, ще имаме някаква форма на завършен иск" отбеляза еко-министърът.

 

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички