Русия нареди пълно изтегляне на военните от Херсон


Русия нареди пълно изтегляне на военните от Херсон
Снимка: Getty Images

5730

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде заповед за изтегляне на руските войски от Херсон. "Съгласен съм. Пристъпвайте към извеждане на войските", заяви Шойгу, след като за изтеглянето му доложи командващият руските сили в Украйна Сергей Суровикин.

Изтеглянето на руските сили идва в хода на украинска контраофанзива в областта, която се очакваше в близките дни да стигне до административния ѝ център в близките дни.

Причината за изтеглянето?

Докладът на Суровикин беше показан и в ефира на федералните канали. По думите му има риск от цивилни жертви и опасност руските сили да бъдат обкръжени при атака срещу Нова Каховка. Той посочи, че е невъзможно в при настоящите условия Херсон и региона да бъдат снабдявани пълноценно.

По думите му решението, взето след оценка на ситуацията на левия бряг на Днепър, е "тежко", но то ще запази живота на хората. "Сергей Владимирович, съгласен съм с извода и предложенията ви. За нас животът и здравето на руските военни винаги е приоритет", заяви Шойгу в отговор.

Още преди седмици Суровикин посочи, че при продължаваща украинска офанзива ще трябва да се вземат "тежки решения", без да дава подробности. Обявеният за загинал в катастрофа зам.-ръководител на окупационната власт Кирил Стремоусов беше заявил преди дни, че скоро ще има "развръзка" в Херсон.

Суровикин подчерта, че обстановката в региона е "стабилизирана", а руските сили са повишили възможностите си благодарение на мобилизирани и доброволци. По-рано руски медии съобщиха за хиляди насочили се към Херсонска област, но според някои целта е била да подсигурят тила на военните.

Малко повече от месец след анексирането

Русия обяви анексията на Херсонска област в края на септември заедно с още 3 области на Украйна. Украинската контраофанзива обаче доведе до извеждането на хиляди цивилни от града. В последните дни имаше прекъсване на тока в града и съседни населени места, а проруската власт обвиняваше за това силите на Украйна.

Обявеното от Шойгу решение не означава пълно изтегляне от Херсонска област. Русия обаче изцяло извежда войските си от десния бряг на Днепър, на който се намира градът, като започна прехвърлянето им на левия бряг на Днепър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна

Голямото бягство: Къде се спасяват руснаците от мобилизацията на Путин?

Кремъл засилва натиска за наемане на войници, дължи им заплати

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички