Русия възкресява плащането с Visa и Mastercard, има своя алтернатива


Русия възкресява плащането с Visa и Mastercard, има своя алтернатива
Снимка: cardsbanking.ru

12891

Руснаците ще могат да използват карти на Mastercard и Visa, за да плащат в Русия, съобщи поддържаната от държавата разплащателна мрежа на страната, намалявайки въздействието на решението на американските фирми да прекратят услугите заради нахлуването в Украйна.

Картодържателите все още ще могат да имат достъп до средствата си, да теглят пари и да правят вътрешни преводи – поне до изтичане на валидността на банковите им карти, уверяват от руската разплащателна система "Мир", цитирани от британския Guardian.

Системата обработва повечето вътрешни плащания в Русия от 2015 г., докато чуждестранните оператори като Visa и Mastercard продължиха да извършват международните транзакции. Операторът, притежаван от Руската централната банка, е създаден по заповед на Кремъл за защита на икономиката срещу санкциите, наложени заради анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

"Всички карти на тези платежни системи, вече издадени от руски банки, ще продължат да работят в нашата страна, както и преди. До изтичане на валидността им притежателите на карти Visa и Mastercard имат достъп до всички средства по сметките си, както и до всички обичайни платежни транзакции – плащане на покупки, прехвърляне на средства от карта на карта, теглене на пари и др.", съобщават от "Мир".

Изявлението идва малко след като американските фирми Mastercard и Visa съобщиха през уикенда, че ще преустановят операциите си в Руската федерация. Друг водещ американски картов оператор – American Express също спира всички операции в Русия и Беларус. Наскоро и PayPal обяви, че спира услугите си в Руската федерация, но първо ще даде възможност на клиентите си да изтеглят парите си.

Решението на Mastercard и Visa да преустановят операциите си в Русия, ще засегне предимно чуждестранните плащания, което означава, че местните потребители вече няма да могат да използват своите руски карти в чужбина или за международни плащания онлайн. Чуждестранните клиенти също ще бъдат блокирани да извършват плащания към руски компании или да теглят пари в брой в страната.

"Плащанията в чужбина, включително на чуждестранни интернет ресурси, няма да бъдат достъпни с карти Visa и Mastercard за международни разплащателни системи, издадени от руски банки", потвърждават от "Мир".

Алтернативите

Международните ограничения вероятно ще накарат руските банки да ускорят приемането на карти на "Мир", които се приемат в няколко страни, включително Турция, Виетнам, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Руската разплащателна система отчита скок в търсенето на нейните карти след налагането на санкции срещу руски банки от САЩ, ЕС и Великобритания. Повече от половината руснаци вече притежават карта на "Мир" към септември 2021 г., което представлява 32% от всички транзакции, твърдят от финансовата система, която се използва особено активно от руските държавни служители.

Алтернатива на Mastercard и Visa е и китайската платежна система Union Pay, която работи в Русия и 180 други държави. Тя може да се използва за плащане на покупки и теглене на пари в чужбина.

Мнозина се опасяват, че икономическите санкции просто ще стимулират Русия да инвестира в алтернативни системи. Все по-често се говори за това след блокирането на Русия от SWIFT – защитената система за съобщения, използвана от банките за трансгранични разплащания – и потенциалното нарастване на алтернативи като руската еквивалентна система SPFS.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички