Шокиращите прогнози на Saxo Bank за 2021 г.


Шокиращите прогнози на Saxo Bank за 2021 г.
Снимка: iStock/Guliver

7003

Saxo Bank очаква колапс на някои компании през 2021 г. поради "прегряване" на икономиките, както и запустяване на мегаполиси след въвеждането от правителствата на безусловен базов доход (плащания, независимо от работата или нуждата) на фона на пандемията от коронавирус. Такива предположения се съдържат в неофициалната годишна прогноза на банката под заглавие "Шокиращи прогнози", предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Saxo Bank публикува ежегодно "Шокиращи прогнози", които не са официални и описват хипотетични бъдещи събития. Така миналата година банката прогнозира 90 долара за барел петрол Brent и излизането на Унгария от Европейския съюз.

Според експертите на банката най-разрушителните събития винаги се оказват най-неочаквани и в контекста на тазгодишната внезапна коронавирусна криза опитът да се изследват границите на възможното, макар и не винаги очаквано, е особено актуален.

Задлъжняване на корпорации

Пандемията COVID-19 драстично увеличи дълговите натрупвания в световната икономика, което стана опасно по време на финансовата криза през 2008 г.

Политиката на практически неограничено обезпечаване на ликвидност и смекчаването на условията за финансиране доведе доходността на държавните и високорейтинговите корпоративни облигации до исторически минимуми, заставяйки инвеститорите да прибегнат до рискови активи, обяснява Saxo. Склонността към риск се подкрепя и от очакванията за ефективна ваксина, която трябва да поднови икономическия растеж.

В бъдеще обаче ще се окаже, че по време на пандемията икономиката е била изключително "свръхстимулирана" и след ваксинация много скоро ще прегрее. В резултат на това броят на корпоративните неизпълнения по дълга ще се увеличат до многогодишен връх, "като компаниите, натоварени с най-тежки дългове във физическия сектор на търговията на дребно, които имаха трудности дори в здравословна икономика преди коронавируса, ще са сред първите, които ще фалират", предвижда Saxo. При този сценарий експертите на банката препоръчват продажбата на корпоративни ETF-фондове, специализирани в облигации с висока доходност.

Опустяване на големите градове

Днес премахването на излишните работни места и преминаването към работа от вкъщи, което стана по-често поради COVID-19, води до нула натовареност на градските офиси. Цените на търговските недвижими имоти също падат бързо, включително в райони, заети от магазини и ресторанти, които преди това са обслужвали офис служители. Банката смята, че заплахата от пълно унищожаване на обществените структури ще накара правителствата да осъзнаят, че мерките, предприети в отговор на пандемията, не са просто паническа реакция, а началото на нова ера на безусловен базов доход, което предполага редовни плащания на гражданите от страната независимо от наличието на работа, нуждата и други фактори.

Въвеждането от страна на правителствата на такъв инструмент за подкрепа ще промени отношението на гражданите към ролята на работата в живота. "Следователно много млади хора ще останат да живеят там, където са израснали. Междувременно както професионалисти, така и нискоквалифицирани работници в големите градове ще започнат да напускат поради спад в предлагането на пазара на труда. Поради това малките апартаменти в криминализираните райони ще загубят своята привлекателност", твърди банката.

Централата на Amazon се мести в Кипър

Saxo Bank очаква централата на Amazon да се "премести" в Кипър през 2021 г. в преследване на държавна независимост и по-ниско данъчно облагане. Според банката 2021 г. ще накара информационните гиганти да се предпазят от правителствата, които смятат, че тези гиганти са станали твърде мощни и плащат малко данъци.

"Тези компании отдавна имат армия от лобисти. Например Microsoft отвори офис в Ню Йорк в ООН и нае дипломат, който да работи с европейските правителства, а Facebook създаде своеобразен върховен съд за разглеждане на жалби, потребители и други въпроси", отбелязва Saxo. Така че, виждайки нарастващата враждебност от страна на държавните служители, Amazon ще премести европейската си централа в Кипър.

Как Amazon, Google, Facebook и ко си спестиха 100 млрд. долара данъци?

"Там ще посрещнат гигантска корпорация и нейните данъци с отворени обятия, което ще помогне на страната да намали съотношението си на дълга към БВП, което сега е почти 100%", смята банката. Освен това консултантите от Amazon ще "помогнат" на Кипър да пренапише данъчния си кодекс по модела на ирландския, но с още по-ниски ставки.

Европейските регулатори обаче бързо ще разберат какво се случва и ще предприемат действия срещу Amazon, принуждавайки компанията да промени методите си, а Кипър - да приведе данъчното законодателство в съответствие с другите страни от ЕС. Експертите от Saxo смятат, че САЩ и други страни също ще настъпят в офанзива срещу ИТ монопола през 2021 г. В случай на подобни събития инвеститорите ще трябва да продават акции на високотехнологични компании, особено Amazon.

Цифров юан

Неофициалната прогноза на банката също така показва, че Saxo Bank очаква глобално търсене на цифровия юан през 2021 г., което ще предизвика промени в капиталовите потоци и изобилие от енергия благодарение на системите за изкуствен интелект.

През 2019 г. 80% от всички плащания в Китай са обработени чрез WeChat Pay и AliPay. Китайската народна банка ще разработи използването на цифровата версия на юана (CNY) през 2021 г., за да подобри ефективността на паричните и фискалните мерки чрез по-нататъшно отдалечаване от паричните средства и осигуряване на финансови възможности.

"Това ще увеличи прозрачността на вътрешните трансакции и ще стимулира използването на цифровия юан в чужди държави, което ще го направи изкушаваща алтернатива на щатския долар. Развитието на китайския капиталов пазар и създаването на валута, която се конкурира с щатския долар със статут на резервна, ще осигури растеж на вътрешното потребление, финансиране на нова пенсионна система и задълбочаване на капиталовия пазар на страните", отбелязва банката.

Освен това осигуряването на пълен достъп на чужденците до китайските капиталови пазари чрез цифрова валута ще отслаби основния аргумент на чуждестранните инвеститори срещу използването на юана за търговия и инвестиции - съмненията относно неговата ликвидност и директния достъп до техните инвестиции в Китай. Когато този сценарий бъде реализиран, Saxo Banк предлага продажба на щатските преминаване към държавни облигации и акции на Китай, вместо към ценни книжа на други страни.

Ядрена енергия

Повечето от новите алтернативни и зелени енергийни технологии не са достатъчни, за да поддържат световната икономика да продължи да расте с рекордни темпове. Следователно светът спешно се нуждае от енергиен пробив, твърди банката.

Разширените системи за изкуствен интелект ще решат тези проблеми през 2021 г. "Проектът на реактора SPARC, одобрен през 2020 г. от Масачузетския технологичен институт, като обещаващ да намали цената на термоядрената енергия, ще бъде подобрен благодарение на новите технологии с изкуствен интелект", се казва в прогнозите на Saxo. В резултат на това ще се случи най-грандиозният енергиен скок от създаването на първите ядрени реактори, отбелязва още банката.

Използването на термоядрената енергия ще премахне недостига на вода и храна в света чрез обезсоляване на морска вода и вертикално земеделие. Освен това "ще видим свят на евтин транспорт, универсална роботизация и автоматизация, а днешната младеж ще бъде последното поколение, което трябва да работи по необходимост", казват експертите. Ядрената енергия също ще направи практически всяка държава независима от храната и енергията и ще осигури най-голямото и най-бързо повишаване на жизнения стандарт в историята.

Банката смята, че вследствие на този сценарий може да се намали инвестиционната подкрепа за "традиционната" зелена енергия. Следователно "вятърният" индекс ETF FAN може да загуби 50% през 2021 г.

Борба с дезинформацията

Банката прогнозира изкореняването на фалшивите новини през 2021 г. с помощта на блокчейн системата.

Заплахата от разпространение на дезинформация и подкопаването на доверието дори в известни информационни медии може да достигне критични нива през 2021 г. Поради това големите медии и социални мрежи ще бъдат принудени да предприемат нови мерки срещу лъжите и манипулациите в новините. "Това ще бъде възможно благодарение на обща блокчейн мрежа, която обединява съдържанието на новините и позволява да се публикуват новини по сигурен начин, с проверка както на съдържанието, така и на източника", каза банката.

Технологията ще направи всяка промяна в съдържанието видима за всички, а всички новини ще бъдат проследявани до първоначалния източник, подаващ невярна и непотвърдена информация. Компании като Twitter и Facebook ще инвестират активно в развитието на такива механизми.

"Алтернативни новинарски сайтове с техните конспиративни теории като QAnon с дезинформация за пандемията COVID-19, фалшиви доказателства за изборна измама - всички те ще изчезнат заедно с техните платформи за една нощ", предвиждат експертите на банката.

В случай на подобни събития, те препоръчват закупуване на акции на Verizon, IBM и на социални мрежи.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички