Bremain вместо Brexit и други скандални прогнози за 2017 г.


Bremain вместо Brexit и други скандални прогнози за 2017 г.
Снимка:

3942

Великобритания остава в ЕС, а мексиканското песо скача рязко? Може да ви звучи невероятно, но тези два сценария са сред скандалните прогнози на Saxo Bank за 2017 г. 

Те не трябва да се разглеждат като официални пазарни прогнози на Saxo, вместо това представят събития и движения на пазара, смятани за екстремни и извънредни, с огромен потенциал да разстроят консенсусните виждания.

Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank, коментира: „След една година, в която реалността успя да надмине дори такива прогнози, които на пръв поглед изглеждаха малко вероятни – като изненадата Брекзит и резултата от изборите в САЩ – общата тема на нашите Скандални предвиждания за 2017 г. е, че във времена на отчаяние се изискват отчаяни действия.“

„Тъй като промяната винаги се случва във времена на криза, 2017 г. може да се окаже аларма за събуждане, която да доведе до истинско отдалечаване от „обичайния начин на правене на бизнес“, както по отношение на експанзионизмът на централните банки, така и по отношение на строгите правителствени политики за икономии, които характеризираха времето след кризата от 2009 г.“

„Тъй като някои от предишните ни скандални предвиждания се оказаха далеч по-малко скандални от първоначално възприетите, важно е инвеститорите да са наясно с различните възможности извън пазарния консенсус, така че да могат да вземат информирани решения, дори при на пръв поглед малко вероятни пазарни сценарии.“

Ето и какви са Скандалните предвиждания на Saxo Bank за 2017 г.:

1. БВП на Китай набъбва до 8% и SHCOMP (индексът на Шанхайската фондова борса) удря 5,000

Китай отчита, че е достигнал края на фазата на производствения си и инфраструктурен растеж и чрез мащабни стимули в областта на фискалните и парични политики, отваря капиталовите пазари за успешно направляване на преход към растеж, воден от потреблението. Това ще доведе до 8% ръст през 2017 г., като съживяването ще се дължи на растежа в сектора на услугите. Еуфорията от растежа, задвижен от потреблението в частния сектор, ще види удвоен индекса на Шанхайската фондова борса от нивото му през 2016 г., като ще надскочи 5,000.

2. Отчаяният Фед следва Японската централна банка и фиксира 10-годишните си ДЦК на 1.5%

Тъй като щатският долар и лихвените проценти в САЩ ще продължат да се покачват по все по-болезнен начин през 2017 г., задвижваната от тестостерон фискална политика на новия президент на САЩ ще доведе до там, че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ да достигне 3%, което ще предизвика паника на пазара. На прага на бедствие Федералният резерв ще копира Контрола върху кривата на доходността на Централната банка на Япония, като фиксира доходността на 10-годишните ДЦК на 1,5%, но от различен ъгъл, като ефективно въведе Количествени улеснения 4 или Безкрайни количествени улеснения. Това от своя страна незабавно ще спре разпродаването на ценни книжа и облигации на световните пазари, което ще доведе до най-големите печалби за пазарите на облигации от 7 години насам. Критичните гласове ще заглъхнат в силния рев на поредния ръст, причинен от централните банки.

3. Нивото на неизпълнение при високодоходните инструменти ще надхвърли 25%

При дългосрочното средно ниво на неизпълнение при високодоходните облигации от 3,77%, което по време на рецесиите в САЩ през 1990, 2000 и 2009 г. скочи до съответно 16%, 10% и 12%, 2017 г. ще стане свидетел на нива на неизпълнение от 25%. След като достигнем границите на намеса на централните банки, правителствата по света ще преминат към фискални стимули, които ще доведат до повишаване на лихвените проценти (с изключение на Япония), като по този начин рязко ще увеличат кривата на доходността. Докато трилиони корпоративни облигации се изправят пред света на щетите, проблемът ще се задълбочава от оттегляне от облигационните фондове, като това ще разшири спредовете и ще направи рефинансирането на нисък клас дълг невъзможно. С нива на неизпълнение, които ще достигат 25%, неефективните корпоративни участници няма да са жизнеспособни, което ще позволи по-ефективно разпределение на капитала.

4. Brexit така и не се случва, тъй като Великобритания прави Bremain (игра на думи, образувана от Britain (Великобритания) и remain - оставам)

Надигането на глобалния популизъм, видяно от двете страни на Атлантика, ще дисциплинира лидерите на ЕС да заемат по-кооперативна позиция към Великобритания. С напредването на преговорите, ЕС ще направи важни отстъпки по отношение на имиграцията и правата за правене на бизнес в ЕИЗ на финансовите компании, базирани във Великобритания. И докато член 50 бъде задействан и поставен пред Парламента, той ще бъде отхвърлен в полза на новата сделка. Великобритания ще остане в орбитата на ЕС, Банк оф Ингланд ще повиши лихвените равнища до 0,5% и двойката EURGBP ще пада рязко надолу до 0,7300 – което извиква символиката на 1973 – годината, когато Великобритания влиза в ЕИО.

5. Доктор мед ще хване настинка

Медта беше една от ясните суровини победителки след изборите в САЩ; обаче през 2017 г. пазарът ще започне да осъзнава, че новият президент ще се бори да постигне обещаните инвестиции и очакваното увеличение в търсенето на медта няма да успее да се материализира. Изправен пред нарастващото недоволство у дома, президентът Тръмп ще засили протекционизма, като въведе търговски бариери, които ще означават проблеми за развиващите се пазари, както и за Европа. Глобалният растеж ще започне да отслабва, докато китайското търсене на индустриални метали се забавя, с насочването към растеж, воден от потреблението. В момента, в който HG Copper наруши линията, подкрепяща тенденцията, и се върне чак към 2002 г. на нива от 2 щатски долара за фунт, шлюзите ще се отварят и вълната на спекулативните продажби ще изпрати медта надолу до нива от 1,25 щатски долара за фунт, което е от времето на финансовата криза през 2009 г.

6. Огромни печалби за Bitcoin след покачване на криптовалутите

При президентството на Тръмп фискалните разходи на САЩ ще увеличат бюджетния дефицит на страната от 600 милиарда щатски долара до 1,2-1,8 трилиона щ.д. Това ще изстреля инфлацията и растежа на САЩ до небето, което ще принуди Федералният резерв да ускори повишаването на лихвените нива и щатският долар ще достигне нови върхове. Това ще създаде ефект на доминото в развиващите се пазари, и по-специално Китай, които ще започнат да търсят алтернативи на системата на книжните пари, доминирана от щатския долар и прекалената й зависимост от паричната политика на САЩ. Това ще доведе до повишаване на популярността на криптовалутните алтернативи, като Bitcoin ще се облагодетелства най-много. С насочването на банковите системи и суверените на Русия и Китай към приемането на Bitcoin като частична алтернатива на щатския долар, Bitcoin ще утрои стойността си от сегашното ниво от 700 щатски долара до 2100 щатски долара.

7. Реформата в здравеопазването в САЩ ще предизвика паника в сектора

Разходът за здравеопазване е около 17% от БВП в сравнение със средния разход в света от 10% и все по-голям дял от населението на САЩ не е в състояние да плаща медицинските си разноски. Първоначалното облекчаващо оживление в здравните акции след победата на Тръмп бързо ще избледнее през 2017 г., след като инвеститорите осъзнаят, че администрацията няма да пощади здравеопазването и вместо това ще предприеме мащабни реформи на непродуктивната и скъпа система на здравеопазване на САЩ. Борсово търгуваният фонд на здравния сектор - SPDF Fund – ще спадне с 50% до 35 щатски долара, приключвайки най-зрелищният бичи пазар при ценните книжа в САЩ от началото на финансовата криза.

8. Въпреки Тръмп, мексиканското песо ще расте, особено срещу канадския долар

Пазарът драстично надцени реалното намерение на Доналд Тръмп или дори способността му да се справи с търговията с Мексико, което ще позволи на сразеното песо да скочи. Междувременно Канада ще пострада, след като по-високите лихвени проценти ще създадат кредитна криза на пазара на имоти. Канадските банки ще се огънат, вкарвайки Канадската банка в режим на количествени облекчения и в инжектиране на капитал във финансовата система. Освен това, канадският долар ще отслабне, тъй като Канада ще се радва на много по-малко от възродения растеж на САЩ, отколкото в миналото, поради дългогодишното изпразване на производствената база на Канада, трансформирана от глобализацията и години на изключително силна валута. Двойката CADMXN ще претърпи корекция с близо 30% в сравнение с върховете през 2016 г.

9. Италианските банки ще са най-добре представящия се капиталов актив

Германските банки са попаднали в спиралата на отрицателните лихвени проценти и заравняват кривата на доходността и нямат достъп до капиталовите пазари. В рамките на ЕС спасителен план за германските банки неминуемо означава спасяване на банките в ЕС, и това идва точно навреме за италианските банки, които са обременени с необслужвани кредити и стагнираща местна икономика. Новата гаранция ще позволи на банковата система да рекапитализира и ще се създаде Европейска банка за лоши задължения, за да изчисти баланса на еврозоната и да направи така, че механизмът на банковия кредит да заработи отново. Акциите на италианските банки се покачват с повече от 100%.

10. ЕС стимулира растежа чрез взаимни еврооблигации

Изправени пред успеха на популистките партии в Европа и с драматичната победа на крайно дясната партия на Герт Вилдерс в Холандия, традиционните политически партии ще започнат да се дистанцират от политиките на строги икономии и вместо това ще предпочетат политиките в кейнсиански стил, започнати от президента Рузвелт след кризата от 1929 г. ЕС ще стартира стимулиращ шестгодишен план на стойност 630 милиарда евро, подкрепен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Обаче, за да избегнат отслабване на позициите в резултат на увеличения внос, лидерите на ЕС ще обявят емитирането на еврооблигации, които първоначално ще са насочени към 1 трилион евро в инвестиции в инфраструктура, а това ще укрепи интеграцията на региона и ще стимулира притока на капитали в ЕС.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79632
 • GBP
  1
  2.32242
 • JPY
  100
  1.1451
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички