Спад в прогнозите на Британската търговска камара за растеж на островната икономика след Brexit


Спад в прогнозите на Британската търговска камара за растеж на островната икономика след Brexit
Снимка: Gettyimages.com

2460

Рязък спад отчетоха прогнозите на Британската търговска камара (BCC) за растеж на икономиката на Великобритания през тази и следващата година в светлината на гласуването в подкрепа за Brexit, съобщава BBC.

Очакваното от BCC повишение на БВП на страната тази година вече е с 1,8% при предишна прогноза (от март) за икономически растеж от 2,2%. За 2017-а година Търговската камара вече очаква рязко забавяне на растежа до едва 1% спрямо нейна предишна оценка в началото на пролетта за ускоряване на икономическия растеж до 2,3 на сто.

Несигурността около предстоящите преговори на Великобритания относно напускането на Европейския съюз (ЕС) ще охлади сериозно перспективите за растежа и ще отслаби потребителските разходи, но страната все пак ще избегне рисковете от изпадане в рецесия, пише БНР.

Търговската камара посочва, че новите по-ниски прогнози за растежа предполагат, че икономиката на Великобритания ще бъде с 43,8 млрд. паунда по-слаба до края на 2018-а година в сравнение с очакванията преди вота за напускане на ЕС. В същото време обезценката на британската лира в резултат на вота би трябвало да подобри нетната търговска позиция на Обединеното кралство.

Въпреки че отделните предприятия продължават да отчитат силни търговски условия, общата картина предполага, че предстои рязко забавяне на икономическия растеж, заяви генералният директор на Търговската камара, д-р Адам Маршал.

Той призова правителството да определи "ясен график" за предстоящите преговори с ЕС и подчерта, че трябва да заложи на инфраструктурни проекти, като например нови летищни писти и нови ядрени инвестиции, помагайки по този начин за насърчаване на общите бизнес инвестициите.

По време на референдума за принадлежността на Великобритания към ЕС, BCC взе решение да не провежда кампании в подкрепа на нито една от двете страни, тъй като нейните членове бяха разделени по въпроса за Brexit.

Трябва да се има предвид, че по-рано този месец бяха представени проучвания, показващи, че бизнес активността в промишления и особено в сектора на услугите, който формира почти 80% от икономиката на Великобритания, отбелязаха изненадващо солиден отскок през август, след отчетения солиден първоначален срив през юли, който беше факт непосредствено след гласуването на британците за излизане от ЕС. Това дава поводи на анализаторите да смятат, че страната най-вероятно ще избегне опасността от рецесия.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички