Силен ръст на британската икономика въпреки пандемията


Силен ръст на британската икономика въпреки пандемията
Снимка: iStock

2269

Икономиката на Великобритания нарасна по-силно от прогнозираното през второто тримесечие на годината преди очакваното последващо рязко забавяне на растежа с оглед на сериозните проблеми в последно време с доставките и предлагането, включително и острия недостиг на шофьори на камиони, предава БНР.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се повишава през периода април - юни с 5,5% спрямо първото тримесечие, когато се сви с 1,4 на сто, докато предходна оценка на британската статистика ONS беше за по-скромен растеж от 4,8 на сто.

Това означава, че британската икономика вече се намира с 3,3% под нивото си от края на 2019 г. (от преди коронавирусната пандемия). Спрямо второто тримесечие на 2020 г. британската икономика нараства с цели 23,6 на сто.

Разходите на домакинствата са допринесли най-много за икономическия растеж през второто тримесечие, когато те нарастват със 7,2% след спад с 4,4% в началото на годината. Държавните разходи пък се увеличиха през второто тримесечие с 8,1%. 250 млрд. лири: Огромната цена, която Великобритания плати за пандемията

В същото време брутното образуване на основен капитал се повишава с 0,8%, за разлика от спада с 3% през предходното тримесечие, като повишението се дължи на скок с 4,5% на бизнес инвестициите.

Производството, строителството и услугите се увеличават през второто тримесечие, следствие на разхлабването на противоепидемичните мерки в различна степен в Англия, Шотландия и Уелс. Рекорден брой свободни работни места във Великобритания

През второто тримесечие продукцията в сферата на услугите нараства с цели 6,5 на сто, производството се увеличава с 1,0%, а строителството - с 3,8 на сто, възстановявайки нивата си от преди пандемията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Брекзит + COVID-19 изпразниха супермаркетите във Великобритания

След Brexit: Милиарди за мита, липса на работници и тонове документи

Великобритания стартира амбициозен инфраструктурен план

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички