След приемането в еврозоната: Хърватия отчете огромен ръст на фалшивите евробанкноти


След приемането в еврозоната: Хърватия отчете огромен ръст на фалшивите евробанкноти
Снимка: iStock

3605

От началото на 2023 г., след като Хърватия прие единната европейска валута, в страната са открити 293 фалшиви евробанкноти, обяви Хърватската национална банка, съобщи Balkan Insight.

Най-много са фалшивите купюри са на банкноти от 50 евро – близо 200 броя. Това означава, че за по-малко от 2 месеца са открити повече фалшиви банкноти, отколкото през цялата 2022 г., когато бяха открити общо 260 фалшиви евробанкноти, както и през 2021 г., когато бяха открити 228.

Ресторантьорите вече са забелязали увеличението и са особено внимателни, когато приемат евробанкноти, особено тези с по-голяма номинална стойност. 

60-годишен мъж наскоро беше хванат на граничния пункт между Босна и Херцеговина и Хърватия с 800 фалшиви банкноти от по 10 евро, които се опитал да внесе в Хърватия. На 19 февруари пристигнал с автомобил с немска регистрация на ГКПП Свилая, където полицаи и митничари проверили автомобила.

„Преди това сме имали един-два случая на банкноти от по 10 евро, с които извършителят плаща за услуга, но не сме имали такъв случай. По време на съвместна проверка полицаи и митничари откриха банкнотите в колата“, обясниха от полицейското управление на Брод-Посавина.

Шофьорът на автомобила с германска регистрация, сръбски гражданин, е задържан под стража за месец. На 20 февруари е отведен в затвора в Пожега.

Когато полицията открие подозрителна банкнота, тя се предава на Националната банка за технически анализ. Ако анализът установи, че парите са фалшиви, те се съхраняват в Националните центрове за борба с фалшификациите. Фалшивите пари са доказателствен материал и се унищожават само по съдебен ред.

Според хърватските закони арестуваните за боравене с фалшиви банкноти са застрашени от присъда до 10 години затвор. Тези, които несъзнателно получават фалшиви пари, но съзнателно ги предават, рискуват да прекарат 3 години в затвора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След приемане на еврото: Някои продукти в Хърватия поскъпнаха ужасно

Проучване: 61% смятат процеса за въвеждане на еврото в Хърватия за плавен и ефективен

На прага на еврозоната: Хърватия регистрира рекордна инфлация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички