София създава около 43% от икономиката на България към 2020 година


София създава около 43% от икономиката на България към 2020 година
Снимка: iStock

10684

София съставлява 42,8% от икономиката на България към 2020 година, показват данни, част от икономическия профил на града, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Анализаторите отбелязват и политическата нестабилност у нас през последните месеци, видимите икономически рискове, свързани с високата инфлация и очакваното забавяне на европейската икономика.

Постоянният прилив кадри от страната и възстановяването на туристическия трафик очертават потенциала за икономическо развитие на София в следващите години. Информационните технологии са водещ сектор в столицата, като премина успешно през пандемията, твърдят от ИПИ по отношение на перспективите пред града. Кои български градове привличат хора?

Магнит за инвестиции, център за износ

Анализът показва, че София е центърът на инвестиционната дейност на България, привличайки 14,7 млрд. евро от 28,2 млрд. евро чужди инвестиции през 2021 година. Столицата привлича повече чужди инвестиции във всеки отрасъл, с изключение на индустрията и селското стопанство. Най-ярка е концентрацията в информационните и комуникационните технологии – през 2021 г. в София инвестициите в сектора достигат 2,1 млрд. евро, спрямо едва 66 млн. евро в цялата страна. София създава 40% от БВП на България, привлича 50% от инвестициите

Освен това в София е концентрирана и по-голямата част от износа – тя допринася за 42 млрд. лв. от общо 103 млрд. лв. изнесени стоки и услуги за 2021 г. Водеща е търговията със 17 млрд. лв. и информационните и комуникационните технологии с над 8 млрд. лв.

Услуги и туризъм

Икономическият профил на София е много по-различен спрямо този на националната икономика. Преработващата промишленост носи едва 13% от продукцията в областта, спрямо 33% в страната. Водещите сектори отново са търговията и информационните и комуникационните технологии.

От ИПИ отчитат, базирайки се на данните на Националния статистически институт (НСИ), че доходите на човек от населението в София са 2,2 пъти над средните в страната, като столицата изпреварва чувствително всички останали икономически центрове в страната, включително и Пловдив и Варна. Икономиката на София е традиционно силно ориентирана към услугите, допълват още икономистите. София с двойно по-висок стандарт на живот от Варна

Плюс за бизнеса в София е възстановяването на туристическите пътувания – столицата е основен център за градски туризъм в България и региона. Към края на 2022 г. е налице почти пълно възстановяване спрямо предпандемичните нивата на туризма, което е видно от динамичната градска среда и добрите данни в секторите търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство. За първите 10 месеца на 2022 г. приходите от нощувки, включително и на чужденци, в столицата са 143 млн. лв., спрямо 167 млн. лв. през 2019 г.

Прилив на кадри и гъвкав пазар на труда

Преброяването през 2021 г. обаче донесе лоши новини за икономиката на София. Според данните най-голям е делът на хората във възрастовата група 35-49 г., спрямо 20-24 г. и 30-34 г. в предходното през 2011 г. Следователно е налице застаряване на населението, макар делът на хората в трудоспособна възраст все още да е голям и засега тенденцията не тежи на икономиката на града.

Според преброяването София е с най-голям дял на висшистите сред населението – над 40% над 7 г. е с висше образование. Делът им е близо двойно по-голям спрямо останалите части на страната. Фактор за това е и че столицата е основният университетски център на страната (с 24 от 52-те акредитирани висши училища у нас) и много от завършилите остават да живеят в града. Как София изяжда България

Трудовият пазар в София успя да се възстанови по-бързо от пандемията и към 2021 г. нивото на безработица е едва 1,8%, най-ниското в България. Нивото на заетост достига 74,4%, отново най-високото у нас. ИПИ се позовава на данните от бюрата по труда, според които почти всички регистрирани успяват бързо да намерят нова работа, което свидетелства за гъвкав и адаптивен пазар на труда, създаващ подходящи работни места. Как ще се променят работните места и заплатите в София до 2023 г.?

Високи заплати и добър стандарт на живот

Работните заплати са най-високите в страната – по последни данни брутното месечно възнаграждение на наетите по трудов договор в София е над 2000 лева, а заплатите растат по-бързо от средното за страната. Най-високи са заплатите в информационния сектор (над 4000 лв. месечно), в другата крайност е хотелиерската и ресторантьорската индустрия (малко над 1000 лв., и в двата сектора има немалък дял на недекларирани доходи). Работещите в София вземат с 40% повече от средното за страната

От ИПИ използват данни на Numbeo от потребители на сайта и сравняват средната заплата в големите градове в региона. Според тях средната нетна месечна заплата към ноември 2022 г. е най-висока в София – 971 евро, следват Букурещ (888 евро), Солун (796 евро), Белград (641 евро) и Скопие (459 евро).

Сравнявайки покупателната способност, работещите в София изглеждат в много по-добра позиция. Например режийните разходи са сходни с тези в Скопие, при наемите е по средата, а животът е с 20% по-евтин от този в Солун.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заплатата в София е със 70% по-висока от средната у нас

Кои квартали са сред най-луксозните за живеене в София?

Кои са най-евтините квартали в София?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички