Средно над 300 лева ще похарчи всяко семейство за подготовка на първия учебен ден


Средно над 300 лева ще похарчи всяко семейство за подготовка на първия учебен ден
Снимка: Sofialive

3849

15 септември е все по-близо, а с него и напредва и подготовката за изпращането на децата на училище. Средно около 340 лв. са нужни средно за раници, учебни помагала, материали и дрехи за училище за първия учебен ден, а ако се включват и допълнителните уроци, и извънкласните дейности, то сумата нараства до една минимална работна заплата. Това изчисли Зорница Трифонова от асоциация "Родители" в ефира на bTV.

По думите ѝ има повишение на цените на помагалата и материалите, които са необходими за училище. Първият учебен ден ще ни струва по-скъпо

"По важно е да кажем, че разходите на родителите не спират до това да се осигурят само тетрадки, учебници, помагала и дрехи за първия учебен ден, те са целогодишни. Освен това не са само в 1-ви и в 8-ми клас, тогава, когато се предлага някаква финансова подкрепа за семействата. Разходите са в рамките на 12 години и с всяка следваща година, те се увеличават", обясни Трифонова.

Според нея е добре да се помисли, когато се избират определени учебници, помагала, материали, те доколко ще бъдат използвани през годината, тъй като по думите ѝ се оказва, че в края на годината тези помагала, купени през септември-октомври не са влезли в употреба.

Трифонова посочи, че раницата за учениците не е нужно да е много голяма, когато формата на обучение и средата позволява на детето да оставя голяма част от учебниците си в училище, което позволява и цената ѝ да се понижи.

"Много често родителите избират детето да ходи допълнително на спорт, защото няма достатъчно активност в училище, допълнително се учат езици, или пък, ако детето има насока в някакво изкуство – рисуване, театър, музика. Понякога може и сумата на месец да възлезе и на 200-300 лв., ако не и повече в зависимост от това какво посещава детето. И ако има достатъчно достъпни услуги, които са предложени дори и в рамките на училището и те покриват тези нужди на детето, тогава семейството ще може да има по-облекчен бюджет. Много е важно да се помисли именно в тази посока, също и за семействата и по какъв начин те да бъдат подкрепени, за да могат наистина да отделят достатъчно време да подкрепят децата си в училище не само финансово, но и да бъдат активни партньори на учителите и да бъдат част от училищния живот на детето", обясни подробно Зорница Трифонова. Колко струва да изпратиш детето си в първи клас?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хиляди първокласници вземат по 300 лв. за раници и тетрадки

Дадоха по 300 лв. на 100 000 семейства на първокласници и осмокласници

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички