16 000 първокласници получават по 300 лв. за раници и тетрадки


16 000 първокласници получават по 300 лв. за раници и тетрадки
Снимка: iStock

8132

Семействата на 16 000 първокласници са подали молба за еднократна помощ, с която да закупят основните пособия като раници, несесери и тетрадки. Към днешна дата за помощта са кандидатствали и родителите на над 7700 осмокласници. Това съобщават пред вестник "Телеграф" от Агенцията за социално подпомагане. Дадоха по 300 лв. на 100 000 семейства на първокласници и осмокласници

Помощта се отпуска на новопостъпилите през учебната 2022/2023 г. първокласници и осмокласници, без да има подоходен критерий. Семействата им ще получат по 300 лв., но на два транша. Първият ще бъде след влизането на заповедта за отпускането на помощта. От сайта на Министерството на електронното управление става ясно, че услугата трябва да бъде предоставена до 14 дни.

Така родителите, които подадат молба за помощта до края на месеца, би трябвало да получат по 150 лв. преди старта на новата учебна година. Останалата част от сумата се отпуска след февруари, когато започва вторият срок. Това обаче се случва при условие, че детето продължава да посещава училище. Изключение се допуска, ако здравословното му състояние не позволява да бъде редовен ученик.

Еднократната помощ от 300 лв. за ученик в първи или осми клас стана факт в средата на миналата година. Тя се всички полага на всички деца, записани в училище, без значение от доходите на родителите им.

Как се кандидатства

Кандидатстването за средства става по няколко начина. Заявление-декларацията може да се подаде на място в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес, като се носи и удостоверение, че детето е записано в училище. Ако малчуганът има родител, настойник или попечител, трябва да се представи и удостоверение за назначаването му. Документите могат да бъдат изпратени до дирекцията и чрез лицензиран пощенски оператор. Ще издават ли служебно документи за помощи за деца в първи и осми клас

Друга възможност е онлайн през системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление". За целта родителят трябва да притежава квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт (НОИ). След това попълва или прикачва всички необходими документи. Кандидатстваме онлайн за помощта от 300 лв. за първокласници и осмокласници

След първия учебен срок не е необходимо родителите да подават отново заявление или да представят допълнителни документи в социалната служба. Проверката дали детето продължава във втория срок се прави служебно.

Изискванията

Има определени условия, при които семействата могат да бъдат принудени да върнат помощта. Например ако детето не прекрачи училищния праг или не продължи обучението си и през втория срок.

Изключение се допуска, ако малчуганът е възпрепятстван по здравословни причини. Родителите трябва да върнат помощта и при условие, че детето е натрупало 5 неизвинени отсъствия в рамките на месец.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83957
 • GBP
  1
  2.26558
 • JPY
  100
  1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички