Първият учебен ден ще ни струва по-скъпо


Първият учебен ден ще ни струва по-скъпо
Снимка: iStock/Guliver

4523

Първият учебен ден е радостен повод, но и сериозен разход за родителите. След края на лятната почивка семействата се подготвят за него. С нарастването на цените набъбват и разходите, нужни за първокласниците.  

Близо 650 лв. струва подготовката за първия учебен ден тази година, показва проверка на вестник "България Днес". Тази година 15 септември излиза малко по-скъп заради кризата в световен мащаб. Колко струва да изпратиш детето си в първи клас?

В списъка със задължителни неща присъстват учебници, помагала, дрехи, обувки, раница и канцеларски материали за новата учебна година.

Най-голямо перо в бюджета са учебниците. От първи до седми клас те са безплатни, така че родителите ще си спестят около 250 лв. за тях. Майките и бащите на осмокласниците ще трябва да извадят сумата от джоба си. Помагалата, от които никой не е спасен, струват между 100 и 150 лв. Хиляди първокласници вземат по 300 лв. за раници и тетрадки

Второто голямо перо в бюджета за 15 септември са облеклото и раницата. В списъка присъстват по-официален костюм за началото на новата година, спортен екип с поне две тениски и маратонки за физкултурния салон. Новите дрехи могат да бъдат закупени за около 150 лв. В някой училища има и задължителна униформа, която е между 70 и 100 лв.

Цената на раницата е между 30 и 600 лв., зависи от модела и екстрите, които предлага.

Тази година най-голям скок в цените има при тетрадките - над 25%, а пластмасовите артикули са поскъпнали с около 30%. За тетрадки, химикалки, моливи, несесери, бои, гланцова хартия и блокове родителите трябва да си отделят поне 100 лв.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дадоха по 300 лв. на 100 000 семейства на първокласници и осмокласници

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички