Срещата между Зеленски и Радев: Какво си казаха двамата държавни глави?


Срещата между Зеленски и Радев: Какво си казаха двамата държавни глави?
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

9900

Всички оръжия, които имате, няма да бъдат достатъчни, ако се налага да воювате с Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на срещата си с българския държавен глава Румен Радев. „Това не е защото имате слаба армия, не – вашата армия е силна, защото имате добри хора, а силната армия означава добри хора. Но те ще бъдат недостатъчни да воювате срещу 140 млн. души“, отбеляза Зеленски.

Неговият коментар беше в отговор на заявлението на Радев, че не приема отпускането на военна помощ за Украйна от България, защото това може да отслаби българските позиции в момент, когато напрежението в региона расте. „Конфликтът разширява своя пространствен размах и придобива нови измерения“, категоричен беше Радев, като визираше и заплахата за радиоактивно замърсяване от Запорожката АЕЦ.

Зеленски обаче посочи, че Украйна трябва да бъде подкрепена, преди войната да стигне до Полша или Румъния.

„Войната няма разстояние. Не дай боже да бъдете на моето място и ако не ви помогнат с оръжие хора, които споделят вашите ценности, какво ще правите тогава? Ще кажете: Путин, вземи български територии? Не, сигурен съм, че като истински президент няма да допуснете компромиси с държавата, суверенитета и справедливостта“, заяви украинският държавен глава и допълни, че президентите са гаранти на конституциите и трябва да защитават териториалната цялост на своите страни.

„Русия иска да разруши НАТО и Европа“, категоричен беше Зеленски.

В своето изявление Радев беше категоричен, че този конфликт няма военно решение и трябва да се търси деескалация и прекратяване на огъня. Според него търсенето на решение трябва да бъде продължено със силата на дипломацията, защото предоставянето на все повече и повече оръжие не води до прекратяването на конфликта.

Българският президент допълни, че не смята, че всички дипломатически усилия са изчерпани и не много категорично подкрепи формулата на Киев за прекратяване на огъня, която включва изтеглянето на руските военни от територията на страната. „Води се война на изтощение“, каза той и допълни, че Украйна има своето място в ЕС, но без да споменава членството на страната в НАТО, за което по-рано Зеленски подписа декларация с премиера акад. Денков.

„Не е конфликт, когато бягат милиони хора, а е война. Окупирането на Запорожката АЕЦ също не е конфликт, а война. Войната се води на наша територия и много добре знаем, че това не е конфликт“, заяви украинският държавен глава и призна, че действително се води „война на изтощение“, но на Украйна и за избиването на украинците.

Според Зеленски през годините много европейски лидери са опитвали да се договорят с Путин, но не са постигнали нищо. И сега се водят много разговори на различни нива, включително и организации под шапката на ООН, но и те нямат успех. Украинският президент посочи за пример Запорожката АЕЦ, за която преговори води Международната агенция за атомна енергетика, но руските военни минират територията на централата и не я напускат. Украйна е съгласна централата да бъде предадена под управлението на МААЕ, но Москва отказва и такъв вариант.

„Русия блокира и зърнената сделка, договорена с посредничеството на ООН и Турция. Ние не контролираме тези коридори – Русия превзе нашите териториални води и блокира износа на селскостопански продукти, предизвиквайки продоволствена криза“, заяви Зеленски и допълни, че Киев не води преговори за тази сделка, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. И двамата „са се хванали за главата“, защото Русия поставя всеки ден различни условия и колоната на корабите расте.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви са основните акценти в разговорите на Денков и Габриел със Зеленски?

Парламентът разреши преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене"

ЕК подкрепя Украйна да купи българските ядрени реактори с евросредства

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички