Строителството у нас бележи лек годишен ръст за първи път след 5-месечен спад


Строителството у нас бележи лек годишен ръст за първи път след 5-месечен спад
Снимка: iStock

4372

Строителството у нас бележи годишен растеж през октомври за първи път от 5 месеца насам, сочат данни на Националния статистически институт. Строителната продукция регистрира ръст от 1,8% спрямо същия период на 2021 г., а както сградното, така и гражданското и инженерното строителство, включително и строителството на инфраструктура, са на плюс. Ръст на производството, строителството и търговията

Сградното строителство нараства с 1,9%, след като през септември отбеляза първи годишен спад от април. За инфраструктурното строителство ръстът е с 1,8% и е първият на годишна база от май насам.

Строителството е в зеления сектор и при сравнение на месечна база с покачване от 0,7% след повишението с 0,2% през септември. Сградното строителство ускорява леко възходящата си тенденция от края на лятото с ръст от 0,6%. Същото важи и за инфраструктурното строителство – с 0,8%, като за него октомври е трети пореден месец на повишение на месечна база.

Тази година пред строителството у нас стоят редица предизвикателства заради високите цени на строителните материали след войната в Украйна и липсата, според бранша, на работещ механизъм за индексиране на договорите с публични възложители. Строителните материали поскъпнаха драстично

Междувременно по-рано през седмицата регионалният министър арх. Иван Шишков заяви пред парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, че до дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагането на индексацията на договорите в строителството. Това се налагало заради притеснения от общините и някои ВиК дружества около прилагането ѝ. Шишков напомни, че свободният финансов ресурс по оперативните програми "Региони в растеж" и "Околна среда" е около 15%, т.е. с толкова може да се индексират договорите за инвестиционни проекти, а не отделните строителни дейности в тях.

По думите му, ако тези 15% от оперативните програми не покриват дължимите суми по индексацията, ще трябва да се предвидят допълнителни средства в бюджета за догодина, които да се изплатят на строителите.

Шишков заяви още, че нова работна група ще обсъди казуса с разплащанията към пътни фирми, ремонтирали пътната мрежа чрез възлаганията за текущ ремонт и поддръжка. В състава ѝ ще влязат представители и на министерствата на вътрешните работи, на финансите и на правосъдието, защото казусът с изплащането на оставащите 50% от общините суми е юридически. Строителни фирми вече са започнали да завеждат искове срещу АПИ. "Ако не платим договореното, може да нанесем по-големи щети на бюджета", предупреди регионалният министър. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

България трета в ЕС по ръст в строителството

Все повече производители и търговци ще вдигат цените

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички