Световната търговия ще расте по-бързо от очакваното


Световната търговия ще расте по-бързо от очакваното
Снимка: iStock/Guliver

1411

Световната търговска организация (СТО) повиши прогнозите си за растеж на глобалната търговия със стоки за тази и за следващата година, но предупреди за опасността от двустепенно възстановяване и за рискове в низходяща посока в резултат на коронавирусната пандемия и проблемите във веригите на доставки.

СТО вече очаква световната търговия със стоки да нарасне през 2021 г. с 10,8% след спада заради Covid пандемията с 5,3% през 2020 г. и след като през март международната организация прогнозира растеж на търговията с 8 на сто. Ако новата прогноза се потвърди, това ще представлява най-солидният растеж в международната търговия от 2010 г. насам.

Базираният в Женева търговски орган също така очаква забавяне на растежа на международната търговия до 4,7% през 2022 г., но при предишна прогноза за по-сериозно забавяне до 4%, но добави, че световната търговия се е доближи до дългосрочната си тенденция от преди Covid пандемията.

"Търговията е ключов инструмент в борбата с пандемията и този силен растеж подчертава колко важна ще бъде търговията в подкрепа на възстановяването на световната икономика", заяви в доклада генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала.

В новия доклад на СТО обаче се предупреждава, че неравномерният достъп до ваксини срещу Covid-19 може да изостри икономическите различия. "Колкото по-дълго се запази ваксинационното неравенство, толкова по-голям е шансът да се появят още по-опасни варианти на Covid-19, които да възпрепятстват здравето и икономическия прогрес, който постигнахме досега", посочи Оконджо-Ивеала. В държавите с висок процент ваксинирани икономиките се възстановяват по-бързо

Според СТО пандемията продължава да бъде най-големия риск за възстановяването на световната търговия и производството.

Инфлацията

Организацията предупреди за рисковете от инфлационен скок, който може да убеди централните банки да затегнат по-рано тяхната експанзивна (нисколихвена) парична политика. "Това може да създаде негативни странични ефекти, които в крайна сметка биха засегнали търговските потоци", се казва още доклада. Коронакризата вещае солена цена за данъкоплатците

Според СТО неотдавнашното нарастване на инфлацията "вероятно е временно, предизвикано от сътресения от страна на предлагането, засягащи определени сектори в конкретни икономики, балансирано спрямо неочаквано силното възстановяване на търсенето".

Оптимистичните прогнози на СТО обаче биха могли да бъдат възпрепятствани и от "по-дългите закъснения на пристанищните доставки, по-високите тарифи за доставка и продължителния недостиг на полупроводникова техника, като прекъсванията в предлагането се задълбочават от бързото и неочаквано силно възстановяване на търсенето в силно развитите и в редица развиващи се икономики".

Според СТО световният брутен вътрешен продукт е спаднал с 3,8% през 2020 г. и може да се увеличи с 5,3% тази година и 4,1% през 2022 г.

Ръстът на БВП е "стимулиран от силната подкрепа на паричната и фискалната политика и от възобновяването на икономическата активност в страни, които са успели да приложат в голям мащаб ваксините срещу Covid-19", се казва още в доклада на институцията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очаква ни напълно различна икономика след коронавируса

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички