Световният индекс на цените на храните тръгна нагоре през юли заради растителните масла


Световният индекс на цените на храните тръгна нагоре през юли заради растителните масла
Снимка: iStock

1386

Индексът на световните цени на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) се възстанови през юли от двегодишните си дъна, тъй като пазарите на растителни масла нараснаха след подновеното напрежение около износа на зърно от Украйна и опасенията за световното производство, предаде Reuters и БТА.

Ценовият индекс на ФАО, проследяващ най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 123,9 пункта през юли срещу ревизирани 122,4 за предходния месец, обяви агенцията днес. Отчитането през юни, първоначално дадено като 122,3, беше най-ниското за индекса от април 2021 г.

Резултатът от юли беше с почти 12% по-нисък от 2022 г. и с 22% под пика за всички времена през март 2022 г., точно след началото на войната в Украйна.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО нарасна с 12% спрямо юни, прекъсвайки серия от 7 поредни месечни спадове, заяви агенцията.

Слънчогледовото олио се възстанови с над 15% на месечна база, главно заради несигурността, създадена от решението на Русия да напусне зърнената сделка, позволяваща доставки от Украйна, посочи ФАО.

Производствените опасения и покачващите се цени на суровия петрол доведоха до повишаване на други растителни масла.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 0,5% през юли, тъй като спадът на пазарите на груби зърна компенсира по-високите нива на пшеницата и ориза.

Цените на царевицата паднаха заради перспективата за прибиране на реколтата в Южна Америка и производството в САЩ ще попълни запасите.

За разлика от това, съмненията за украинския износ и сухото време в Северна Америка вдигнаха цените на пшеницата, а индексът на ориза се изкачи до най-високата си стойност от близо 12 години след забраната за износ от Индия, сподели ФАО.

Организацията пак изрази притесненията си за въздействието на нарастващите цени на ориза, цитирайки „съществени опасения за продоволствената сигурност за голяма част от световното население, особено най-бедните“.

Индексът на цените на захарта падна с близо 4% през юли, отбелязвайки втори пореден месечен спад поради благоприятните перспективи за предлагане в Бразилия и Индия, въпреки че цените бяха с близо 30% по-високи през 2022 г.

Цените на ФАО за млечни продукти и месо спаднаха леко през юли.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Световните цени на храните паднаха до най-ниското си ниво от над 2 години

Цените на основна храна скочиха до 3-годишен връх

Русия атакува украински зърнени пристанища, цената на зърното тръгна нагоре

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички