Цената на зърното се изстреля нагоре заради атакуваните от Русия украински пристанища


Цената на зърното се изстреля нагоре заради атакуваните от Русия украински пристанища
Снимка: iStock

3282

Русия атакува рано тази сутрин украински зърнени пристанища, включително дунавското пристанище Измаил в Одеска област, и предизвика покачване на цената на зърното в световен план, предаде Reuters.

Украинското министерство на отбраната заяви, че в Измаил е повреден зърнен склад. „С украинско зърно могат да бъдат нахранени милиони хора по целия свят“, гласи изявление на министерството в социалната мрежа X.

„Руски дронове атакуваха и повредиха рано тази сутрин пристанищна инфраструктура и зърнени складове в южната част на украинската Одеска област“, заявиха и украински представители, цитирани от Reuters.

Няма информация за пострадали хора, заяви в Telegram областният управител на Одеска област Олег Кипер, без да пояснява къде се намират поразените обекти. Кипер публикува няколко снимки, на които се вижда как огнеборци потушават пожар, избухнал във висока сграда близо до река.

„Пристанищна инфраструктура на река Дунав, от жизненоважно значение за износа на зърно, беше поразена при руски удари тази нощ“, обяви и украинската главна прокуратура, цитирана от Франс прес. „Врагът атакува пристанищна и индустриална инфраструктура на река Дунав“, съобщи главната прокуратура, като уточни, че са поразени зърнени складове.

Източник от украинската индустрия заяви пред Reuters, че основната цел на руските атаки е бил Измаил – пристанищен град на река Дунав, в непосредствена близост до границата на Украйна с Румъния, през който минава основен алтернативен маршрут за износ на украинско зърно предвид фактическата блокада на износа му през Черно море.

„За съжаление, има щети“, написа украинският президент Володимир Зеленски в Telegram. „Поредна нощ на война, поредна нощ на работа на нашата героична противовъздушна отбрана. Защитаваме се максимално с оглед на наличните сили. Свалихме много дронове „Шахед“. За щастие няма жертви. За нещастие има щети. Най-сериозните са в южната част на страната. Руските терористи отново нанесоха удари по пристанищата, по зърното, по световната продоволствена сигурност“, заяви Зеленски, цитиран от украинската агенция УНИАН.

След днешните атаки цената на житото на борсата в Чикаго се покачи с 4%, като това отразява притеснението на търговците, свързани с доставките на зърно от Украйна, отбелязва Reuters.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо използването на пшеницата като оръжие от Русия няма да навреди на света?

Украйна е изнесла зърнени и маслодайни култури за над 20 млрд. долара през последната година

Русия постави ултиматум на ООН за зърнената сделка

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички