Таксите за 127 000 студенти отпадат още тази академична година


Таксите за 127 000 студенти отпадат още тази академична година
Снимка: iStock

3386

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши правителството с предложените промени в Закона за висшето образование.

Целта е да бъде подобрен достъпът до висше образование на студентите, както и държавните висши училища да станат по-привлекателни за кандидат-студентите, които се колебаят дали да продължат своето образование у нас или в чужбина.

С отпадането на таксите за студентите и докторантите съответните разходи за обучение ще бъдат поети от държавата. Необходимата сума се изчислява на близо 136 млн. лева за 2024 г., гласи съобщението на Министерския съвет.

Снимка: iStock

Предвижда се заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за висшето образование от Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства на университетите и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен „доктор”, за компенсирането им за намалените приходи от такси. В 2-месечен срок висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, заплатили годишни такси, по-големи от половината от вече утвърдения за 2023/2024 г.

Мярката е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. в подкрепа на родителите и достъпа до ранно детско развитие детските градини станаха безплатни за гражданите. Училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от следващата учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от I до XII клас ще бъдат безплатни, припомнят от правителството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кабинетът премахва таксите за обучение на студентите по държавна поръчка

Два региона в България са с най-малко висшисти в ЕС

Ето какъв е размерът на новите по-високи заплати за университетските преподаватели

МОН иска таксите за студентите да скочат с 20%

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички