Таван на цената остави македонците без бял хляб в хранителните магазини


Таван на цената остави македонците без бял хляб в хранителните магазини
Снимка: iStock

4205

Втори ден вече индустриалните хлебопекарни в Република Северна Македония не произвеждат бял и полубял хляб и рафтовете в магазините останаха празни, съобщават медиите в Скопие.

От 1 март правителството обяви таван на цената за 450 гр. за 33 денара (около 1 лв.), като мярката ще важи до края на май. От своя страна големите производители обявиха, че по този начин ще бъдат на загуба и отказаха да произвеждат бял и полубял хляб. На рафтовете в магазините има само диетичен хляб, който е на доста по-висока цена и стига до около 3 лв.

Хляб има само за ранобудните и то в малките пекарни, които свалиха цената на 30 денара. Част от малките магазини доставят белия хляб от малките фурни, но те нямат капацитет да задоволят потребностите, пише „Слободен печат“.

Стигнало се е дори до резервиране на хляб за следващия ден, тъй като доставените количества се разпродавали за 2 часа. Същевременно има голямо търсене на брашно, защото много хора започнали сами да си приготвят хляб. Заплашена ли е Европа от хлебни бунтове?

„Няма да допусна необосновано увеличение на цените. Измина достатъчно време от приемането на последния пакет от антикризисни мерки за хармонизиране на цените, а помощта от страна на държавата беше навременна и реална. След направените проверки на Държавната пазарна инспекция, въпреки че производителите на основни хранителни продукти получават субсидиран ток, част от тях не намалиха цените на продуктите си или ги намалиха незначително“, заяви премиерът Димитър Ковачевски.

По думите му антикризисните мерки не са били приети, за да ударят джоба на гражданите. Ковачевски обясни, че част от мерките, насочени към фирмите производители на основните хранителни продукти, са били с цел субсидиите от държавата да позволят да се намалят цените на основните продукти, за да се помогне на гражданите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В Германия: Хлябът може да стигне 10 евро?

Без ДДС, по-евтина пшеница, хлябът е чувствително по-скъп (ГРАФИКА)

 

 

Кризата с разходите за живот дойде и в Източна Европа

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички