Тази година 14 февруари ще е сред най-скъпите в историята. Как да спестим?


Тази година 14 февруари ще е сред най-скъпите в историята. Как да спестим?
Снимка: iStock/Guliver

8399

Всяка година българите харчат хиляди левове за Свети Валентин. Това е един от празниците през годината, който се празнува от голяма част от хората и затова в световен мащаб за празника се харчат милиарди. Само американците смятат да изхарчат 26 милиард долара за този Св. Валентин, като това ще една от годините с най-високи разходи в историята, според Националната федерация за търговия на дребно. Колко ще похарчат българите за Свети Валентин?

Тази година американците ще отделят средно 192,80 долара за бонбони, картички, цветя и други подаръци за приятели, любими хора, съученици и дори колеги, сочи докладът спрямо 175,41 долара през 2022 г., пише CNBC.

Според отделно проучване на LendingTree сред над 2000 възрастни, обвързаните ще похарчат близо 187 долара за половинката си. Това е се случва независимо от факта, че много американци вече задлъжняват повече, само за да си позволят ежедневните разходи, докато цените растат. И все пак 27% от двойките са споделили, че ще разчитат на кредитни карти, за да покрият разходите за Свети Валентин и за повечето от тях ще са нужни поне два месеца, за да ги изплатят, установи още LendingTree.

В същото време цените на годежните пръстени са нараснали с около 20% спрямо 2022 г., като причина за това е поскъпването на златото и инфлацията като цяло. Това отчитат търговци на бижута у нас в навечерието на празника на влюбените, определян като традиционния пик на предложенията за брак. А колко поскъпна предлагането на брак в България - четете тук

Една дузина рози, например, може да струва около 100 долара на Свети Валентин, особено ако розите са вносни. Предпразнично са отбелязани и кутия шоколадови бонбони във формата на сърце и, разбира се, бижута. Розите поскъпнаха преди Свети Валентин

Изглежда класиката като бонбони и поздравителните картички са водещи в класацията за нещата, които потребителите ще купят за празника.

Ето какво казват, че ще купят празнуващите:

Бонбони – 57%

Поздравителни картички – 40%

Цветя – 37%

Вечер навън – 32%

Бижута – 21%

Подаръчни карти – 20%

Облекло – 19%

Как да спестите пари на Свети Валентин?

Джули Рамхолд, потребителски анализатор от DealNews, предлага няколко съвета, за да похарчим по-малко на 14 февруари:

1. Мислете извън рамката

Част от причината подаръците за Свети Валентин да са толкова скъпи е, че обичайните цветя и бижута скачат около празника. Затова вместо да купувате дузина рози, изберете букет, съставен от цветя в любим цвят или се откажете от висулката във формата на сърце и вземете такава с рожден камък, например.

2. Направете си вечеря за вкъщи

Пропуснете скъпата вечеря навън и направете специално ястие у дома. Можете дори да планирате менюто, да пазарувате и да готвите заедно. Това може да изисква повече усилия, но ще получите по-евтино и пълноценно изживяване.

3. Отложете празника

От 15 февруари всичко, свързано с Деня на влюбените, ще е значително намалено, така че можете да празнуване следващия уикенд. Изборът обаче ще бъде по-малък, така че ако искате да купите нещо конкретно, може да не си струва да чакате.

4. Създайте собствен подаръчен пакет

Вместо цял букет червени рози, изберете една или две и ги съчетайте с любимо лакомство на вашия любим. Стига да е нещо, което знаете, че ще се хареса, ще покажете по този начин, че сте вложили мисъл и няма да сгрешите

5. Носталгия от гимназията

Можете да подарите плюшена играчка, заедно със специално направен за любимия ви човек плейлист в Spotify. Това е добър начин да покажете чувствата си, без да прекалявате, особено за нови двойки, които може да се чувстват неудобно от големи жестове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

По случай Свети Валентин: Българска авиокомпания пусна по-евтини билети

Американците ще похарчат 1,1 млрд. долара за шоколад за 14 февруари

7 причини Свети Валентин да е гаден празник

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички