Турция се съгласи да подкрепи присъединяването на Швеция към НАТО


Турция се съгласи да подкрепи присъединяването на Швеция към НАТО
Снимка: iStock

2502

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган се е съгласил да внесе протокола за присъединяване на Швеция към НАТО в парламента на своята страна, заяви генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг, цитиран от Reuters.

„Радвам се да съобщя, че президентът Ердоган се съгласи да предаде протокола за присъединяване на Швеция към НАТО на Великото национално събрание на Турция възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество с парламента, за да гарантира ратификацията“, обяви Столтенберг на пресконференция. Той отказа да посочи дата за ратифицирането на приемането на Швеция в рамките на турския парламент.

Столтенберг определи това като „историческа стъпка“, която ще направи всички „съюзници в НАТО по-силни и по-сигурни“.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година, отхвърляйки политиките на военна необвързаност, които продължиха през десетилетията на Студената война, докато войната в Украйна преформулира съображенията за сигурност.

Кандидатурите за членство в алианса трябва да бъдат одобрени от всички членове на НАТО и макар на Финландия беше дадена зелена светлина през април, Турция и Унгария отложиха одобрението на кандидатурата на Швеция.

Стокхолм работи усилено по кандидатурата си преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, заедно със САЩ и съюзниците им, като призова Турция да се откаже от съпротивата си.

Ердоган заяви по-рано, че Швеция укрива членове на екстремистки групи, главно поддръжници на Кюрдската работническа партия, които той обвинява в организиране на демонстрации и финансиране на терористични групи, докато антитурските протести в Стокхолм също предизвикаха неговия гняв.

Междувременно Швеция заяви, че е изпълнила всички изисквания, договорени в преговорите с Турция миналата година, включително въвеждането на нов законопроект, който прави членството в терористична организация незаконно, и подчерта, че свободата на словото е защитена в нейната конституция.

Началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан заяви в четвъртък, че Будапеща няма да блокира ратификацията на членството на Швеция в НАТО.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Стана ясно кога Финландия става член на НАТО

Ще приеме ли и Швеция еврото?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички