Великобритания ще бори въглеродните емисии с 1,4 млрд. долара


Великобритания ще бори въглеродните емисии с 1,4 млрд. долара
Снимка: iStock

2376

Великобритания планира да инвестира 1 милиард лири (1,39 милиарда долара) за намаляване на емисиите от промишлеността, училищата и болниците, като част от по-широката "зелена революция", предназначена да създаде хиляди работни места и да изпълни климатичните цели. Великобритания има за цел да достигне нетни нулеви емисии на въглерод до 2050 г., а също така се стреми да стимулира работни места и да поправи икономическите щети, причинени от последиците от коронавирусната пандемия

„Днешните планове ще доведат до значително намаляване на количеството емисии на въглерод от нашата икономика" увери министърът на бизнеса и енергетиката Кваси Квартенг, цитиран от Ройтерс. Мерките ще създадат и подкрепят до 80 000 работни места през следващите 30 години и ще помогнат на страната да намали емисиите от индустрията с две трети за 15 години, се казва в изявлението.

Около 932 милиона паунда ще бъдат насочени към 429 проекта в цяла Англия, за да помогнат за намаляване на емисиите от обществени сгради като училища, болници и други обществени сгради чрез нисковъглеродни схеми като енергийно ефективна изолация, нисковъглеродни отоплителни системи, инсталиране на слънчеви панели и ефективно осветление.

Още 171 милиона лири ще бъдат разпределени за девет проекта в Шотландия, Южен и Северен Уелс, Хамбър и Тийсайд в Англия, за да се помогне на декарбонизирането на индустрията, като проекти за улавяне и използване на въглеродни емисии и проекти за използване на по-чисти горива като водород

„Стратегията за индустриална декарбонизация ще изпрати ясен сигнал на пазара, като посочи как правителството смята да се случи декарбонизацията, като същевременно подобри доверието на инвеститорите“, каза Квартенг. 

Премиерът Борис Джонсън обяви миналата година „зелена революция“, която според него ще мобилизира общо 12 милиарда лири държавни пари и ще създаде 250 000 висококвалифицирани зелени работни места до 2030 година, предаде още Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички