Водещи икономически институции: Рецесията в Германия се очертава по-дълбока от очакваното


Водещи икономически институции: Рецесията в Германия се очертава по-дълбока от очакваното
Снимка: iStock

2111

Брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие с 0,6% през 2023 г., което е значително коригиране на прогнозата надолу (с 0,9 пр. п.) спрямо очакванията от пролетта. Това сочи съвместната икономическа прогноза на пет водещи икономически института, получена в БТА от германския "Ифо".

"Най-важната причина за преразглеждането е, че промишлеността и частното потребление се възстановяват по-бавно, отколкото очаквахме през пролетта", посочва Оливер Холтемьолер, вицепрезидент и ръководител на департамента по макроикономика в Института за икономически изследвания в Хале (IWH).

Германия се движи надолу над година. Рязкото повишаване в цените на енергията през 2022 г. внезапно сложи край на възстановяването на най-голямата европейска икономика от пандемията. Инфлацията при потребителските цени, която нарастваше, скочи над 8%, което намалява покупателната сила на домакинствата. Същевременно водещите лихви се повишиха с над 4 пр. п., което засегна силно строителството, припомнят експертите.

Бизнес доверието напоследък отново се влоши, не на последно място и поради засилената политическа несигурност. Като цяло показателите сочат, че през третото тримесечие на 2023 г. производството отново чувствително намалява. Междувременно обаче увеличението на заплатите последва повишението на цените, цените на енергията спаднаха, а износителите частично прехвърлиха по-високите си разходи, така че покупателната способност се възстановява. Поради това се очаква икономическият спад да отшуми до края на годината, а степента на използване на производствените мощности в бъдеще отново ще се повиши.

Институтите прогнозират растеж от 1,3% за 2024 г., само с 0,2 пр. п. по-ниско от пролетната прогноза.

Междувременно спадът достигна и до пазара на труда. Въпреки това институтите очакват само леко нарастване на безработицата до 2,6 млн. души през 2023 г., а догодина броят на безработните вероятно леко ще се понижи.

По отношение на цените ситуацията постепенно се подобрява. Очаква се през 2023 г. темпът на инфлация да е 6,1%, а през 2024 г. да се забави до 2,6%. Институтите предвиждат основна инфлация (без цените на енергията) от 6,1% тази година и 3,1% през 2024 г.

Петте института, изготвили прогнозата са Германският институт за икономически изследвания (DIW), ifo, Института за световна икономика в Кил (IfW Kiel), Института за икономически изследвания в Хале (IWH), и Института за икономически изследвания Лайбниц (RWI).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как Германия се превърна от държава за пример в най-слабо представящата се голяма икономика в света?

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа продължава да отчита тревожни стойности

Погрешна диагноза: Германия "не е болният човек на Европа"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички