Как Германия се превърна от държава за пример в най-слабо представящата се голяма икономика в света?


Как Германия се превърна от държава за пример в най-слабо представящата се голяма икономика в света?
Снимка: iStock

22999

През по-голямата част от този век, Германия постигаше икономически успехи един след друг, доминирайки на световните пазари за висококачествени продукти като луксозни автомобили и промишлени машини, продавайки толкова много на останалия свят, че половина икономика се крепеше на износа. Работните места бяха в изобилие, държавната хазна растеше, докато другите европейски държави потъваха в дългове, и се пишеха книги за това какво могат да научат другите държави от Германия.

Но вече не. Сега Германия е най-зле представящата се голяма развита икономика в света, като и Международният валутен фонд, и Европейският съюз очакват тя да се свие през тази година, пише Associated Press, цитирани от Yahoo Finance.

Това се случи след нахлуването на Русия в Украйна и загубата на евтиния природен газ от Москва - безпрецедентен шок за енергоемките индустрии на Германия, която дълго време беше производствената сила на Европа. Внезапните слаби резултати на най-голямата европейска икономика предизвикаха вълна от критики, махания с ръка и дебати за по-нататъшните действия.

Германия рискува да се "деиндустриализира", тъй като високите разходи за енергия и бездействието на правителството по други хронични проблеми заплашват да изпратят нови заводи и високоплатени работни места другаде, заявява Кристиан Кулман, главен изпълнителен директор на голямата германска химическа компания Evonik Industries AG.

От офиса си на 21-ия етаж в западногерманския град Есен, Кулман посочва символите на предишния успех в историческия индустриален регион на Рурската долина: комини от металургични заводи, гигантски купчини отпадъци от закрити въглищни мини, огромна петролна рафинерия на BP и разрастващата се химическа фабрика на Evonik.

Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

В наши дни бившият минен район, където прахът от въглища някога е оцветявал в черно висящото пране, е символ на енергийния преход, осеян с вятърни турбини и зелени площи.

Загубата на евтин руски газ, необходим за захранването на заводите, "болезнено повреди бизнес модела на германската икономика", казва Кулман пред Associated Press. "Намираме се в ситуация, в която сме силно засегнати и увредени от външни фактори".

След като Русия спря по-голямата част от газа си за Европейския съюз, предизвиквайки енергийна криза в 27-членния блок, който получаваше 40% от горивото от Москва, германското правителство поиска от Evonik да поддържа работата на въглищната си електроцентрала от 60-те години на миналия век още няколко месеца.

Компанията се преориентира от централа, чийто 40-етажен комин захранва производството на пластмаси и други стоки, към два газови генератора, които по-късно могат да работят с водород, на фона на плановете за постигане на въглеродна неутралност до 2030 година.

Едно горещо обсъждано решение: финансиран от правителството таван на цените на електроенергията за промишлеността, за да може икономиката да премине към възобновяема енергия.

Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои компании обмислят напускане на страната

Предложението на вицеканцлера Роберт Хабек от Партията на зелените срещна съпротивата на канцлера социалдемократ Олаф Шолц и на коалиционния партньор на Свободните демократи, който подкрепя бизнеса. Природозащитниците твърдят, че то само ще удължи зависимостта от изкопаемите горива.

Кулман е "за": "Грешните политически решения бяха тези, които основно развиха и повлияха на тези високи енергийни разходи. И не може сега германската индустрия, германските работници да бъдат натоварени със сметката".

Цената на газа е приблизително два пъти по-висока от тази през 2021 г., което вреди на компаниите, които се нуждаят от него, за да поддържат стъклото или метала нагорещени, и разтопени 24 часа в денонощието, за да произвеждат стъкло, хартия и метални покрития, използвани в сгради и автомобили.

Втори удар за икономиката на Германия

Вторият удар дойде в момент, когато ключовият търговски партньор Китай започна да изпитва забавяне след няколко десетилетия на силен икономически растеж.

Тези външни сътресения разкриха пукнатини в основите на Германия, които бяха пренебрегвани през годините на успех, включително изоставане в използването на цифрови технологии в държавната администрация и бизнеса, и дълъг процес на одобрение на крайно необходими проекти за възобновяема енергия.

Други неща, които Германия осъзна: Парите, с които правителството лесно разполагаше, дойдоха отчасти заради забавянето на инвестициите в пътища, железопътна мрежа и високоскоростен интернет в селските райони. Решението от 2011 г. за затваряне на останалите атомни електроцентрали в Германия беше поставено под въпрос на фона на опасенията за цените на електроенергията и нейния недостиг. Компаниите са изправени пред остър недостиг на квалифицирана работна ръка, като броят на свободните работни места достигна рекордните малко под 2 милиона.

„Китай се промени”: Германия представи план за намаляване на зависимостта си от втората най-голяма икономика в света

Правителството със закъснение призна, че е било грешка да се разчита на Русия за надеждни доставки на газ по газопровода "Северен поток" под Балтийско море, изграден по времето на бившия канцлер Ангела Меркел, който след това беше спрян и повреден по време на войната.

Сега проектите за чиста енергия се забавят от обширната бюрокрация и съпротивата на хората. Ограниченията за отстояние от домовете задържат годишното строителство на вятърни турбини в южната част на Бавария в едноцифрени числа.

Изглед над Берлин. Проблемите на германската икономика провокираха някои икономисти да определят страната за "билният човек на Европа";

Снимка: iStock

Електрическата линия на стойност 10 млрд. евро, която ще доставя вятърна енергия от по-ветровития север до промишлеността в южната част на страната, се сблъсква със скъпоструващи забавяния поради политическа съпротива срещу грозните наземни кули. Погребването на линията означава завършване през 2028 г. вместо през 2022 г.

Огромните субсидии за чиста енергия, които администрацията на Байдън предлага на компаниите, инвестиращи в САЩ, предизвикват завист и тревога, че Германия остава назад.

Колко губи Германия от киберпрестъпления?

"Наблюдаваме световна конкуренция от страна на националните правителства за най-привлекателните бъдещи технологии - привлекателни, което означава най-печелившите, тези, които засилват растежа", каза Кулман.

Той цитира решението на Evonik да построи в Лафайет, Индиана, завод за производство на липиди, ключови съставки на ваксините COVID-19, на стойност 220 млн. долара. Бързите одобрения и субсидиите от САЩ в размер до 150 млн. долара са били от значение, след като германските официални лица са проявили слаб интерес, каза той.

"Бих искал да видя малко повече прагматизъм ... в Брюксел и Берлин", каза Кулман.

Зеленият преход и темпото на Германия

Междувременно енергоемките компании се стремят да се справят с ценовия шок. Компанията Drewsen Spezialpapiere, която произвежда хартия за паспорти и печати, както и хартиени сламки, които не разпенват безалкохолни напитки, закупи три вятърни турбини в близост до фабриката си в Северна Германия, за да покрие около една четвърт от външните си нужди от електроенергия, тъй като се отказва от природния газ.

Компанията за производство на специализирано стъкло Schott AG, която произвежда продукти, вариращи от плотове за готвене през бутилки за ваксини до 39-метровото огледало за астрономическата обсерватория Extremely Large Telescope в Чили, експериментира със замяната на газта с водород, който не отделя емисии, в завода, където се произвежда стъкло в резервоари с температура до 1700 градуса по Целзий.

Опитът е бил успешен, но само в малък мащаб, като водородът е бил доставян с камион. Необходими са масови количества водород, произвеждани с електричество от възобновяеми източници и доставяни по тръбопроводи, които все още не съществуват.

Шолц призова енергийният преход да придобие "германско темпо" - същата спешност, която беше използвана за създаването на четири плаващи терминала за природен газ в рамките на няколко месеца, за да се замени загубеният руски газ. Втечненият природен газ, който се доставя до терминалите с кораби от САЩ, Катар и други страни, е много по-скъп от руските доставки по тръбопроводи, но усилията показаха какво може да направи Германия, когато се наложи.

Топ икономист: Германия е болният човек на Европа

Въпреки това споровете между коалиционното правителство относно тавана на цените на енергията и закона за забрана на нови газови печки изнервиха бизнес лидерите.

Кулман от Evonik отхвърли неотдавнашния пакет от правителствени предложения, включващ данъчни облекчения за инвестиции и закон, целящ намаляване на бюрокрацията.

Германия се успокои по време на "златното десетилетие" на икономически растеж през 2010-2020 г., основано на реформите под ръководството на канцлера Герхард Шрьодер през 2003-2005 г., които намалиха разходите за труд и повишиха конкурентоспособността, казва Холгер Шмидинг, главен икономист в банка Berenberg.

"Възприемането на основната сила на Германия може да е допринесло и за погрешните решения за отказ от ядрената енергетика, забрана на фракинга за природен газ и залагане на големи доставки на природен газ от Русия", казва той. "Германия плаща цената за своите енергийни политики."

Шмидинг, който някога нарече Германия "болния човек на Европа" във влиятелен анализ от 1998 г., смята, че днес този етикет би бил пресилен, като се имат предвид ниската безработица и силните държавни финанси. Това дава на Германия свобода на действие, но също така намалява натиска за извършване на промени.

Най-важната незабавна стъпка, според Шмидинг, е да се сложи край на несигурността по отношение на цените на енергията чрез въвеждане на ценови таван, който да помогне не само на големите, но и на по-малките компании.

Каквито и политики да бъдат избрани, "вече би било от голяма полза, ако правителството успее да се споразумее за тях бързо, така че компаниите да знаят какво им предстои и да могат съответно да планират, вместо да отлагат инвестиционните решения", казва той.

Източник: Associated Press/Yahoo Finance

Инфлацията в Германия остава на високи нива заради цените на храните и енергията

Всеки втори германец: По-добре на социални помощи, отколкото работа на минимална заплата

Вдигат обезщетенията за безработица и отглеждане на дете в Германия

Мощната автомобилна индустрия може да докара на Германия нова рецесия

Случи се: Икономиката на Германия изпадна в рецесия

Ръководителят на Bundesbank: Германия "не е болният човек на Европа"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички