Въпреки скъпия ориз: Световният индекс на цените на храните спада до двугодишно дъно през август


Въпреки скъпия ориз: Световният индекс на цените на храните спада до двугодишно дъно през август
Снимка: iStock

1634

Световният ценови индекс на Агенцията на ООН по храните спадна през август до ново най-ниско равнище от 2 години, като обърна тенденцията на възстановяване, наблюдавана през предходния месец, след като спадът на повечето хранителни стоки неутрализира повишенията при ориза и захарта, предаде Reuters.

Индексът на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 121,4 пункта през август срещу ревизирани 124,0 за предходния месец, обяви ФАО.

Първоначално за юли бяха отчетени 123,9 пункта, отскачайки от двугодишен минимум през юни.

Цифрата за август е най-ниската от март 2021 г. и също с 24% под историческия връх, достигнат през март 2022 г. след началото на войната в Украйна.

Спадът в общия индекс отразява спада на млечните продукти, растителните масла, месото и зърнените храни, въпреки скока на бенчмарка на ФАО за ориз до 15-годишен връх след индийските ограничения за износ.

Индексът на ФАО за зърнени култури се понижава с 0,7% спрямо юли, тъй като цените на пшеницата намаляват на фона на реколтите в северното полукълбо, докато царевицата пада за седми пореден месец до почти тригодишно дъно, притисната от рекордната реколта в Бразилия и наближаващата реколта в САЩ.

За разлика от това, индексът на ориза на агенцията е нараснал с почти 10% на месечна база, тъй като решението на Индия през юли да забрани износа на бял ориз наруши търговията в момент на ограничени наличности преди новите реколти.

Индексът на захарта на ФАО се е повишил с 1,3% на месечна база през август, поставяйки го с 34% над нивото от 2022 г., подкрепен от опасенията за въздействието на времето на Ел Ниньо върху световното производство.

Цените на растителното масло са паднали с 3,1% през август, докато цените на млечните продукти са паднали с 4%, осми пореден месечен спад, който отразява голямото предлагане в Океания и по-бавния китайски внос.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО прогнозира световното производство на зърнени култури тази година на 2,815 млрд. тона, малко надолу спрямо предишна оценка от 2,819 млрд. тона.

Последната прогноза беше повишение с 0,9% спрямо 2022 г. и съответстваше на рекордното производство от 2021 г., посочи ФАО.

Преразглеждането за спад отразява основно намалението на прогнозираното производство на пшеница, тъй като сухото време засегна Канада и ЕС, а проливните дъждове засегнаха китайските култури, уточни агенцията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Световният индекс на храните се възстанови през юли от 2-годишните си дъна

Световните цени на храните паднаха до най-ниското си ниво от над 2 години

Цените на основна храна скочиха до 3-годишен връх

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички