110-те лева/мвтч компенсация за фирмите не са държавна помощ


110-те лева/мвтч компенсация за фирмите не са държавна помощ
Снимка: БГНЕС

3057

Плащанията към бизнеса в размер на 110 лева за мегаватчас използвана електроенергия няма да се считат за държавна помощ и България може да приложи мярката за защита на небитовите потребители от високите цени на електроенергията. За това информира директорът на Главна дирекция "Конкурентоспособност" в Европейската комисия Оливие Герсент в писмо до Министерството на финансите, препратено и до Министерството на енергетиката, съобщиха от енергийното ведомство.

"Разбираме, че мярката ще е от полза за всички потребители, различни от тези, които подлежат на регулирани цени", е записано в писмото от ЕК. Въз основа на представената информация ГД "Конкурентоспособност" счита, че мярката е неизбирателна и следователно не представлява държавна помощ. Над 250 000 фирми плащат по-евтин ток от 1 ноември

Полученият отговор от страна на Европейската комисия отваря възможността за практическо стартиране на плащанията по програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията. Според предвиденото в нея всички небитови крайни потребители ще бъдат компенсирани с по 110 лв. за всеки използван мегаватчас електроенергия.

Помощта ще се получава чрез приспадане на съответната сума от сметката за всеки клиент. За да се случи това, Министерството на енергетиката сключва договори с търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители, които продават директно на крайни небитови клиенти, както и с оператора на организирания борсов пазар на електроенергия.

До момента са сключени договори с доставчиците, които имат най-много клиенти.

Актуалният списък с тези договори е публикуван на сайта на МЕ и във Facebook профила на ведомството, се посочва в съобщението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Експерт: Най-лошото от енергийната криза тепърва предстои

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички