2023 е напът да стане най-горещата година в историята


2023 е напът да стане най-горещата година в историята
Снимка: iStock

1772

Тази година е на път да се превърне в най-горещата година в историята, като средната глобална температура до момента тази година е с 0,52°C по-висока от средната, обяви в четвъртък Службата на ЕС за изменението на климата „Коперник“.

Според института глобалната температура за януари-септември също е с 1,4°C по-висока от средната прединдустриална (от 1850 до 1900 г.), тъй като изменението на климата тласка глобалните температури до нови рекорди, а краткосрочните метеорологични модели също водят до температурни движения.

ОЩЕ: Как екстремните жеги са напът да променят завинаги световната икономика?

Миналият месец беше най-топлият септември в световен мащаб, с 0,93°C над средната температура за същия месец през 1991-2020 г., а глобалната температура за месеца беше най-нетипичният топъл месец от всяка година в данните ERA5, който датира от до 1940г.

Учените заявиха, че изменението на климата, съчетано с появата тази година на метеорологичния модел Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан, е довело до рекордните температури.

ОЩЕ: Как глобалното затопляне застрашава милиони работници по света?

„Безпрецедентните температури за времето от годината, наблюдавани през септември – след рекордните през лятото – счупиха рекордите с изключителни стохности. Този екстремен месец изстреля 2023 г. на първо място – на път да стане най-топлата година и около 1,4°C над средните прединдустриални температури“, заяви в изявление Саманта Бърджис, зам.-директор на "Коперник".

„Два месеца след Конференцията на ООН за изменението на климата чувството за спешна нужда от амбициозни действия в областта на климата никога не е било по-критично“, заяви тя.

Миналата година не беше рекордна, въпреки че светът беше с 1,2°C по-топъл от прединдустриалните времена. Предишният рекорд беше от 2016 и 2020 г., когато температурите бяха средно с 1,25°C по-високи.

Средната температура на морската повърхност за септември над 60°S–60°N достигна 20,92°C, най-високата регистрирана температура за септември и втората най-висока за всички месеци след август 2023 г., посочи „Коперник“.

Анализът се основава на милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции. Площта на морския лед в Антарктика остава на рекордно ниско ниво за времето от годината, докато този в Арктическо море е с 18% под средното.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

2 млрд. души по света са застрашени от смъртоносни жеги в следващите десетилетия

Рекорд: Миналият юли стана най-горещият месец в историята

Колко струват жегите на България?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички