5 пъти по-голям от Париж: Въглищен милиардер строи най-големия парк за чиста енергия


5 пъти по-голям от Париж: Въглищен милиардер строи най-големия парк за чиста енергия
Снимка: iStock

5378

Най-голямата електроцентрала за чиста енергия е път пъти по-голяма от Париж, може да се види от космоса и ще произвежда достатъчно електроенергия, за да захранва Швейцария.

Мащабът на проекта, който превръща части от пустинна земя в края на западната част на Индия в един от най-важните източници на чиста енергия в света е толкова огромен, че човекът, който е в основата му, изостава в изчисленията. „Вече дори не правя изчисления“, казва Сагар Адани пред CNN.

Той е изпълнителен директор на Adani Green Energy Limited (AGEL). Също тала е племенник на Гаутам Адани – втория най-богат човек в Азия, чието състояние в размер на 100 млрд. долара се дължи на Adani Group. Това е най-големият вносител на въглища в света и водеща добивна компания на мръсното изкопаеми гориво. Основаният през 1988 г., конгломератът развива най-различни дейности, като притежава пристанища, топлоелектрически централи, медии и се занимава с производство на цимент.

Нейното подразделение за чиста енергия AGEL строи огромно съоръжение за слънчева и вятърна енергия в западния индийски щат Гуджарат, което струва около 20 млрд. долара. Това ще бъде най-голямата електроцентрала за енергия от възобновяеми източници в света, когато бъде завъшена след около 5 години, и би трябвало да генерира достатъчно чисто електроенергия, за да захранва 16 млн. индийски домакинства.

Успехът на парка за възобновяема енергия Khavda е от съществено значение за усилията на Индия да намали замърсяването и да постигне своите климатични цели, като в същото време задоволява нарастващите енергийни нужди на най-населената нация в света и най-бързо растяща голяма икономика. Въглищата още допринасят със 70% за генерираната в Индия електроенергия.

Снимка: iStock

Съоръжението се намира само на 20 км от една от най-опасните граници в света, разделяща Индия и Пакистан. То ще бъде с площ над 500 кв. км и ще е най-голямата електроцентрала в света, независимо от енергийния източник, според AGEL.

Зелените планове на групата не бяха повлияни от бурната година за нея след януари 2023 г., когато американската компания Hindenburg Research я обвини в измами, продължили с десетилетия.

От индийския конгломерат отхвърлиха доклада на Hindenburg като „безпочвен“ и „злонамерен“. Това обаче не спря поевтиняването на акциите, което на пределен етап изтри над 100 млрд. долара от общата стойност на компаниите в нея.

Личното състояние на Гаутам Адани също пострада, падайки с над 80 млрд. долара през месеца след излизането на доклада. Бизнес магнатът обаче успя да се възстанови, а групата в момента налива милиарди в сектора на зелената енергия.

Тя планира да инвестира 100 млрд. долара в енергийния преход през следващото десетилетие, като 70% от инвестициите са предназначени за чиста енергия.

Необходимост за 1,4 млрд. души

Снимка: iStock

Зеленият завой на Adani Group идва в периода, в който Индия си е поставила амбициозни климатични цели. Премиерът Нарендра Моди пое ангажимент, че възобновяемите енергийни източници ще задоволяват 50% от енергийните нужди на страната до края на настоящото десетилетие.

През 2021 г. Моди обеща, че Индия ще постигне нетни нулеви емисии до 2070 г., което въпреки всичко, е няколко десетилетия по-късно спрямо развитите икономики.

Правителството си е поставило цел от 500 GW мощности за производство на електроенергия без помощта на изкопаеми горива до 2030 г. AGEL, която е най-голямата компания за възобновяема енергия в страната, има за цел да осигури най-малко 9% от тях, като близо 30 GW ще бъдат генерирани само от парка Khavda в Гуджарат.

„Провалът на прехода към енергия от възобновяеми източници не е опция“, казяа Адани. „Индия няма друг избор, освен да прави неща с невъобразими досега размер и мащаб“, допълва той.

Енергийното търсене ще избухне в следващите години. Индия е третият най-голям консуматор на енергия в света, въпреки че енергийната ѝ употреба и емисии на глава от населението са наполовина от средните нива за света, сочат данни на Международна агенция по енергетика (МАЕ).

Това може да се промени бързо. Благодарение на нарастващите доходи енергийното търсене се е удвоило от 2000 г., като 80% от него още се задоволява от въглищата, петрола и солидна биомаса.

Снимка: iStock

В следващите три десетилетия бързо разрастящата икономика ще отчете най-голямото търсене на енергия в света, според МАЕ. „Ако Индия направи това, което Китай, Европа и САЩ направиха, тогава ни предстои много мрачно климатично бъдеще“, казва Адани, визирайки използването на изкопаеми горива в исторически план.

Мрачните му прогнози не са драматични. Смята се, че индийската икономика ще расте най-малко с 6% годишно в идните години, смятат анализатори, и може да стане третата най-голяма в света преди края на това десетилетие.

С развитието и модернизацията, градското население на страната ще се увеличи значително, което ще доведе до огромен ръст в строителството на жилища, офиси, магазини и други сгради. Анализатори смятат, че градското население в Индия ще се увеличава с колкото е това на Лондон всяка година в следващите 30 години.

Търсенето на електричество се очаква да скочи в идните години заради фактори, вариращи от по-добрия стандарт на живот до климатичните промени. Именно промените в климата предизвикват смъртоносни горещи вълни в Индия, в резултат на което притежанието на климатици се очаква да скочи рязко в следващите години.

До 2050 г. общото търсене на електроенергия в Индия, във връзка с климатиците на домакинствата, се очаква да надхвърли енергийното потребление на цяла Африка днес, според МАЕ.

Индия не може да разчита на изкопаемите горива за растящите си енергийни нужди без катастрофални последици за усилията за справяне с климатичната криза.

От двете страни на улицата

Снимка: iStock

Зелените планове на конгломерата са впечатляващи, но климатичните експерти критикуват продължаващите огромни инвестиции в изкопаеми горива. „Адани продължава да върви от двете страни на улицата“, казва Тим Бъкли, директор на мозъчния тръст Climate Energy Finance пред CNN.

Adani Group е не само един от най-големите разработчици и оператори на въглищни мини в Индия, но е собственик и на противоречивата въглищна мина Кармайкъл в Австралия, за която природозащитниците казват, че е „смъртна присъда“ за Голям бариерен риф.

„Вместо да влагат милиарди долари в нови проекти за изкопаеми горива, Индия ще получи по-добра услуга, ако Адани насочи 100% от усилията и ресурси си в разработването на евтини технологии с нулеви емисии“, добавя той.

Това обаче не е опция в момента, каза Адани. Доходите на над 600 млн. души в Индия „ще достигнат средни и високи нива през следващите 10-15 г. Те не могат да бъдат лишени от основни нужди от енергия. ”

Това обаче не е опция в момента, казва Адани. Доходите на над 600 милиона души в Индия “ ще достигнат средни и високи нива през следващите 10-15 г. Те не могат да бъдат лишени от основни нужди от енергия“.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Индонезия откри плаващ соларен парк за 100 милиона долара

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.82993
 • GBP
  1
  2.31374
 • JPY
  100
  1.15171
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички