Азерският газ: Спасителят на Балканите и Европа от газовата зависимост от Русия


Азерският газ: Спасителят на Балканите и Европа от газовата зависимост от Русия
Снимка: AVAX

4404

Азербайджанският газ се превръща във все по-значим помощник за България, Балканите и Европа за преодоляване на газовата зависимост от Русия. Азербайджан ще увеличи доставките на природен газ за Европа до 12 милиарда кубични метра през 2023 г. Това е с близо 50% повече от доставяните досега 8,2 млрд. куб. метра годишно. Европа получи първите 5 милиарда куб. метра азерски газ

Страната ще изнесе общо 24 млрд. куб. метра газ през 2023 г., като половината ще отиде за Европа, заяви азербайджанският президент Илхам Алиев по държавната телевизия, цитиран от агенция "Интерфакс". ЕС очаква 10 млрд куб. метра азерски газ до лятото

Ключовият интерконектор с Гърция

Азербайджан се превръща в сериозен играч на газовия пазар, включително на европейския пазар, подчертава Алиев. Азерският газ навлезе на българския пазар след откриването на интерконектора Гърция-България, а тази година започнаха доставките за Румъния, припомни държавният глава.

Близо 4,9 млн. мегаватчаса (0,5 млрд. куб. м) вече са пренесени по гръцката газова връзка, след като заработи в последните 3 месеца на миналата година, като вече е резервиран 94% от капацитета ѝ. Интерконекторът може да пренася общо 3 млрд. куб. метра газ годишно, като 1.57 млрд. куб. м от тях са резервирани по дългосрочни договори. Обявиха кога газът ще поевтинее и кога ще дойде евтиният азерски газ

От началото на отоплителния сезон интерконекторът обезпечава близо 1/3 от зимното потребление на природен газ в България, съобщават от оператора ICGB.

Газопроводът има огромно значение не само за страната ни, но и за цяла Централна и Югоизточна Европа. "Работата по интерконектора, който ще свърже цялата система със Сърбия, се извършва. Започнаха и разговори (за доставки на газ), включително със Сърбия. Започнахме и активни преговори за газификацията на Албания, тъй като тази страна е само транзит. В Албания няма газова мрежа и това е доста скъп бизнес. Ние сме предложили нашите услуги в този случай", обясни Алиев. По думите му момента се обсъжда кои албански градове ще бъдат газифицирани.

Европа иска все повече азерски газ

Миналия юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Илхам Алиев подписаха декларация за намерения за газови доставки, така че ЕС да може да се измъкне от зависимостта си от руска енергия на фона на руската инвазия в Украйна. Считано от 2027 г. ще бъдат доставяни най-малко 20 млрд. куб. метра газ годишно, припомня DPA.

Според Алиев Азербайджан е изнесъл общо 22 млрд. куб. метра газ в чужбина миналата година, като най-големите му клиенти са Турция и Европа. Същевременно страната е внесла 200 до 300 милиона куб метра газ от руската държавна компания "Газпром" за собствени нужди.

Международната агенция по енергетика предупреди, че ако Русия намали малкия дял газ, който все още доставя на Европа, и китайското търсене на газ се възстанови от ниските нива, предизвикани от локдауните заради COVID-19, ЕС може да се сблъска с недостиг на газ от 27 млрд. куб. метра през 2023 г. Общото потребление на газ в ЕС беше 412 млрд. куб. метра през 2021 г., предава Reuters.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Успя ли Кирил Петков да договори още азерски газ?

Кирил Петков от Гърция: Край на руския газов монопол

Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички