Петков обсъди с президента на Азербайджан допълнителни доставки на газ


Петков обсъди с президента на Азербайджан допълнителни доставки на газ
Снимка: iStock

5037

Нова среща, този път на четири очи, е провел премиерът в оставка Кирил Петков с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку. От съобщение на правителствения пресцентър става ясно, че двамата отново са обсъдили доставката на допълнителни количества азерски газ в България, извън вече определените по новия интерконектор с Гърция. Министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки.

В официалния си профил във Facebook Петков написа, че двамата са открили общи икономически възможности.

"По време на приятелската ни вечеря с президент Алиев обсъдихме възможността за допълнителни доставки на азерски газ за България и политическата готовност на Азербайджан да подкрепи България. Радвам се, че открихме и много общи икономически възможности в областта на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната индустрия и ИТ. В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното приятелство между двете ни страни е време да стане реален мост за стратегически икономически проекти и по-значима енергийна диверсификация.", пише Петков. Втори газов оператор: ICGB ще ръководи газова връзка с Гърция

От правителствената пресслужба уточняват, че в посещението си в Баку министър-председателят в оставка е провел среща с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми.

"България и Азербайджан са стратегически партньори. Сравнително наскоро подписахме съответната декларация и това е много високо ниво на сътрудничество. Разбира се, нашето стратегическо сътрудничество обхваща много области, включително и енергийната сигурност", заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на срещата на четири очи с министър-председателя Кирил Петков, който е на посещение в Баку, съобщава News.az. Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?

"В момента това сред водещите теми в световния дневен ред. Днес ще бъдат обсъдени тези и други въпроси. Радвам се, че установихме сътрудничество в областта на енергетиката. По Южния газов коридор вече има пряка линия до България. Това, разбира се, е дългосрочно сътрудничество, което ще има голям потенциал в бъдеще - не само в областта на енергетиката, но и в други области като търговия, инвестиции, създаване на съвместни предприятия, туризъм", заяви президентът Алиев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Интерконекторът с Гърция вече е свързан с азерския газ

България започва внос на втечнен природен газ през Гърция

България се справя идеално без руския газ

Без "братския" руски газ: Цената пада двуцифрено

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички