Безизходица: Нидерландия затваря най-голямото газово находище в Европа


Безизходица: Нидерландия затваря най-голямото газово находище в Европа
Снимка: iStock

33659

Нидерландия възнамерява да затвори най-голямото находище на природен газ в Европа в Грьонинген през 2023 година. Местните власти смятат, че по-нататъшната му експлоатация е опасна, заяви министърът на минното дело Ханс Вайлбриф пред Financial Times.

Министърът очаква съоръжението да затвори преди 1 октомври, но крайното решение зависи от това дали ще има недостиг на газ в Европа след тази зима. Ако има нужда, то ще остане отворено до октомври 2024 година, посочи Вайлбриф. По думите му в момента се експлоатира само малка част от капацитета на Грьонинген, като властите изключват възможността за увеличаване на добива на находището.

"Няма да разширяваме производството от съображения за сигурност. Това е абсолютно неосъществимо от политическа гледна точка. Аз също не смятам да правя това, тъй като увеличаването на производството повишава риска от земетресения, за които не искам да нося отговорност", посочи Вайлбриф.

От 80-те години насам в района на находището Грьонинген се регистрират до 100 труса годишно, чиято максимална сила е била 3,6 бала.

На фона на недостига на газ, пред който Европа е изправена от 2022 г. заради войната в Украйна, холандските власти отложиха плановете за затваряне на Грьонинген, но намалиха производството на находището до минимум – 2,8 млрд. куб. метра годишно.

По думите на министъра увеличаването на производството на газ до над 5 млрд. куб. метра годишно ще увеличи риска от сеизмична активност в региона.

Находището, открито през 1963 г., произвежда над 50 млрд. куб. метра годишно в най-силните си периоди.

"Нидерландия и Европа са осигурили достатъчно доставки на газ, включително от САЩ, Норвегия и Катар. Освен това меката зима позволява на страните от региона да запазят значителни газови запаси в хранилищата. Освен това Нидерландия през 2022 г. намали потреблението на газ с 22% спрямо 2021 г.", заяви Вийлбриф. Русия е в историята: Германия има нов любим доставчик на газ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нидерландия налага таван на цените на тока и газа, дава щедри помощи за отопление

С таймер: В Нидерландия ограничават времето за къпане до 5 минути

Нидерландия премахва ограниченията за въглищните централи

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички