Безплатен ток за 30 години в Пазарджик - първата община със собствен соларен парк


Безплатен ток за 30 години в Пазарджик - първата община със собствен соларен парк
Снимка: iStock

5044

Собствен соларен парк ще открие община Пазарджик през лятото и така ще стане първата община в страната, инвестирала в производството на електроенергия.

Преди месец „Електроразпределение Юг“ и „Пазарджик солар сити“ подписаха предварителен договор за присъединяване на фотоволтаичната електроцентрала с обща инсталирана пикова мощност 4,98 MWh.

„Целият парк ще бъде с капацитет 10 MWh, но ще се прави на 2 етапа, тъй като парцелите, на които ще е разположен, не са съседни и има законова пречка да се изработи общ проект“, обясни кметът на община Пазарджик Тодор Попов.

Според Попов соларният парк ще работи в полза на местната общност в следващите 25-30 години и ще има дългосрочни икономически последствия. Планираната печалба от дейността ще се насочи към социално подпомагане на млади семейства, талантливи деца, спорта и културата в общината.

„С този проект доказахме, че когато общинските и държавните структури и частните партньори си подадат ръка, се случват положителни неща. За нас е чест, че сме първата българска община, която реализира такъв тип мащабен проект“, коментира кметът на Пазарджик.

Анализи от предишни години сочат, че количеството енергия, която общината изразходва, е около 12-13 000 MWh годишно. Захранването на всички сгради, общинска собственост, уличното осветление, кметствата, галериите, музеите, детските градини, спортните зали, училищата предполага огромен разход на електроенергия – сумата надхвърля 5 млн. лева.

„След въвеждането в експлоатация на този общински соларен парк токът на годишна база ще е 0 лева за следващите 30 години. В това е смисълът на инвестицията“, подчерта Попов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейски гигант вдигна голяма соларна централа до Пловдив

Решено: Германска компания инвестира 1 милиард евро в Северозапада

Строят соларен мегапроект близо до България за над 180 милиона евро

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички