Биогаз от ракия? Производителят на алкохол Bonollo превръща отпадъци в биометан


Биогаз от ракия? Производителят на алкохол Bonollo превръща отпадъци в биометан
Снимка: iStock

8283

Компанията Bonollo, известна с производството на традиционната италианска грапа, и газопреносната фирма Italgas откриват първия завод за биометан към дистилерията, предаде Reuters. Това може да се окаже важна стъпка към повишаването на производството на възобновяем природен газ в Италия.

Биометанът, който в случая се прави от течните остатъци, резултат от дестилацията на грозде и гроздови продукти, се получава при обработка и пречистване на биогаз. Газът може да се ползва за отопление, готвене и всичко останало, за което се използва и традиционен природен газ, добит при обработката на изкопаеми горива, но всъщност е страничен продукт на преработката на органична материя и затова се счита за възобновяем и въглеродно неутрален.

Най-популярният продукт на фамилната Bonollo е грапата, дестилирана от гроздови джибри, останали след производството на вино. Продуктът е много близък до българската ракия. Компанията произвежда марката OF на базата на вино „Амароне“.

От Italgas обявиха, че заводът за биометан на Bonollo, разположен близо до североизточния италиански град Падуа, е първият, който ще бъде свързан с мрежата на компанията, но са налице още 140 искания за свързване.

„Италия, която сега произвежда едва 5% от биометана в ЕС, има големи възможности да увеличи продукцията си“, заяви Пиер Лоренцо Дел'Орко, главен изпълнителен директор на разпространителската мрежа на Italgas, най-големият италиански доставчик на природен газ.

Заводът на Bonollo ще произвежда 2,5 млн. куб. метра възобновяем газ годишно, който ще се влиза в газопреносната мрежа и е с капацитет да захрани 3000 домакинства.

Миналата година правителството отключи държавни субсидии за 1,7 млрд. евро (1,86 млрд. долара) в подкрепа на инвестициите в инсталации за биогаз и биометан като част от стремежа на Италия да замени руския природен газ.

„В момента Италия произвежда 500 млн. куб. метра биометан, но може да нарасне до 8 млрд. куб. метра (bcm) до 2030 г.“, каза Dell'Orco.

В плана RepowerEU, публикуван след началото на войната в Украйна, ЕК си постави цел да произвежда 35 млрд. куб. метра биометан на година до 2030 г., за да замени част от 155 млрд. куб. метра газ, закупени преди това от Москва.

Italgas смята да инвестира над 4 млрд. евро до 2028 г., за да дигитализира и направи мрежата си готова за транспортиране на различни видове газ, включително водород.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Италия отвори първата соларна гигафабрика в Европа

Колко струва на България, Гърция и Италия азерският газ?

Италия въведе 6-месечно извънредно положение

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички