Бизнесът спешно иска компенсации за тока до декември


Бизнесът спешно иска компенсации за тока до декември
Снимка: iStock

8592

Служебният кабинет спешно да приеме постановление, с което да продължи компенсациите за високите цени на тока за месеците октомври, ноември и декември, настояват в писмо до служебния премиер Гълъб Донев четирите работодателските организации у нас. Засега получаването на компенсации от небитовите потребители на ток, покриващи изцяло над 250 лв./MWh, е до края на септември. БЕХ осигурява още 456 млн. лв. за енергийната помощ за бизнеса

Бизнесът предупреждава, че забавянето на това решение ще доведе до тежка ликвидна криза за огромна част от небитовите потребители на електроенергия. Това пък от своя страна ще доведе до спиране на производства и съкращаване на работни места. От работодателите посочват, че българският бизнес не е може да понесе пореден ценови удар. Последствията от него ще се отразят и на болниците, училищата, детските градини, музеите, театрите, общинските администрации.Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

На критиките, че бизнесът получава твърде големи компенсации за тока, независимо, че някои фирми нямат нужда от подпомагане и печелят добре, въпреки кризите, работодателските организации отговарят: "Компенсациите не са "помощи", а връщане на надвзетото от предприятията, в резултат от изкривения енергиен пазар".

Работодателските организации настояват в проекта на държавен бюджет за 2023 г., който ще подготви служебния кабинет да се предвиди продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на ток. Работодателските организации искат отчисления от нарасналите си печалби да правят не само държавните производители на електроенергия – основно АЕЦ Козлодуй, но и частните производители на ток.

На последното си заседание служебният кабинет реши Българският енергиен холдинг да внесе 970 млн. лв. към Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Парите са за изплащане на компенсации за юли, август и септември и ще бъдат събрани от дъщерните дружества на БЕХ – т.е. от държавните производители на електрическа енергия. Задава ли се режим на тока и парното у нас?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Компенсациите за скъпия ток продължават през май и юни

4 млн. лв. компенсации вече са платени на небитови потребители на ток

Бизнесът поиска оставки в енергетиката заради скъпия ток

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички