"Булгаргаз" иска рязко повишение на цената на газа за август с 54%


"Булгаргаз" иска рязко повишение на цената на газа за август с 54%
Снимка: iStock

2642

"Булгаргаз" е подал заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране за рекордно повишение на цената на природния газ с 53,8% от 1 август. Така крайните снабдители и топлофикациите ще плащат 286,84 лв./MWh от следващия месец. Рекордно поскъпване на газа искат от "Булгаргаз"

От публикуваната информация на сайта на енергийния регулатор става ясно, че през август компанията отново ще разчита на доставки на втечнен газ, които ще влязат през гръцкия терминал на остров Ревитуса и чрез гръцката DESFA. Освен това има потвърждение, че от 1 юли страната ни получава пълните количества газ от Азербайджан. Гърция внася рекодни количества втечнен газ, 1/3 от него е за България

"Булгаргаз" не е сключил директен договор с търговци на втечнен газ заради липсата на свободен капацитет на терминалите в региона. България остава без газ, предупреди депутат от ДПС

Газовата компания е осигурила и количества газ за газохранилището в Чирен, чиято стойност не влиза в ценообразуващата таблица за август. Тези покупки ще бъдат финансирани със собствен и привлечен капитал на "Булгаргаз". Какво се случва със запълването на газохранилището в Чирен?

Още не е ясно как ще се определи цената на природния газ за следващия месец. След решение на Конституционния съд, според което изборът на председател на КЕВР противоречи на конституцията, енергийният регулатор практически е блокиран. Решението още не е публикувано в Държавен вестник, но председателят Станислав Тодоров коментира, че няма да взима решения, тъй като лесно могат да бъдат обжалвани. 

В тази ситуация не е ясно как и кога регулаторът ще провери заявлението на "Булгаргаз" и ще утвърди новата цена на газа за следващия месец. Досегашните решения на Комисията обаче не могат да бъдат атакувани в съда, защото са вземани единодушно от членовете на регулатора и гласът на Тодоров не е имал решаващо значение.

През този месец цената на газа на европейските пазари рязко се повиши заради намаляването на доставките по газопровода "Северен поток 1" от Русия. В момента сделките за доставка през август достигат цена от 202 евро/MWh, но по-рано през деня (27 юли) бяха достигнати и нива от над 225 евро/MWh.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Шокиращо предложение за цената на газа от юни предлага "Булгаргаз"

Без "братския" руски газ: Цената пада двуцифрено

България се справя идеално без руския газ

Окончателно: Цената на газа скочи с 32% до 186,17 лв. за мегаватчас

Русия доставя втечнен газ на България през пристанище в Грузия

Руски олигарх се подигра на Путин заради спирането на газа за България

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички