България си осигури по 10 танкера втечнен газ от Александруполис от догодина


България си осигури по 10 танкера втечнен газ от Александруполис от догодина
Снимка: iStock

3554

Очаква се от следващата година да се разтоварват 10 танкера с втечнен газ, или общо около 1 млрд. куб. метра, които ще бъдат насочвани към България. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на „Булгатрансгаз“ Владимир Малинов инспектира напредъка по изграждането на терминала за втечнен природен газ край пристанището на Александруполис, Гърция. В инспекцията участват и представители на ръководството на гръцката фирма изпълнител на проекта.

По думите на министъра това е около 1/3 от количествата, нужни за България. „Срокът за завършване на терминала е в края на тази година, така че от следващата година той да влезе в търговска експлоатация“, уточни Христов.

Българският газов оператор „Булгатрансгаз“ има 20-процентов дял в новоизграждащия се терминал, а в края на август 2022 г. беше договорено капацитетът, резервиран първоначално от България, да се увеличи от 500 млн. на 1 млрд. куб. метра на година.

По думите на министър Христов 2 месеца напред от графика се движат всички наземни работи. Той информира, че е изградена дигата, с помощта на която ще бъде изкопана траншеята за полагането на тръбите. След това остава да се направят два тунела под магистралата и железопътната линия. Общо 4 км е наземното трасе, което ще свърже плаващата част с газопреносната мрежа на Гърция, след което през интерконектора с България страната ни ще доставя газ от терминала за втечнен природен газ.

„Остава да се изгради и плаващата платформа, която се доработва в Сингапур и следва да бъде докарана край Александруполис. Очаква се бъде направен и анализ от военните в Гърция за наличието на стари подводни мини в района. След това ще бъде направена и морската част от терминала“, каза министърът.

Част от търговете, които „Булгаргаз“ организира за доставчици на втечнен газ, ще бъдат доставяни на терминала край Александруполис. Друга част ще бъдат доставяни на договорените вече терминали в Турция. „Преговаряме с американската компания Cheniere. Преговаряме и с всички големи европейски производители и търговци, така че да обезпечим дългосрочно доставките на газ за България и да гарантираме необходимата ни сигурност“, заяви Христов.

По думите на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов е подписан договор с изпълнител на съществуващ танкер, който в момента се преоборудва, за да се използва като терминал за регазификация. „В момента строителните дейности по танкера се извършват в Сингапур. Корабът се очаква да дебаркира във водите на Александруполис до края на ноември. Тогава трябва да започнат окончателните дейности по свързването на терминала и от 1 януари 2024 г. да бъде възможно първите количества втечнен природен газ да бъдат регазифицирани“, посочи Малинов. Той уточни, че проектът е на няколко етапа.

Сухопътната част, на която протече днешната инспекция, е с дължина 4 км. Има и подводна газопроводна част с дължина около 20 км. с цел спазване на екологични изисквания и такива за сигурност. Тя ще бъде свързана с кораба, предаде БТА.

Общият капацитет за регазификация на терминала ще бъде около 5 млрд. куб. метра на година, като България ще ползва около 1/4 от него, или 1 млрд. куб. метра годишно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Американски петролен и газов гигант иска да доставя повече газ в Европа

До Нова година: България си осигурява нов източник на природен газ

Доставките на втечнен газ от САЩ за Европа вече се пренасочват другаде

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички